Имаме не една и две причини да включваме плодове всеки ден в менюто си. Те ни правят и по-здрави, а, оказва се, и по-щастливи. Особено през мрачните, зимни дни, в които със сигурност имаме нужда от доза добро настроение.
Ново изследване, проведено от учени от Harvard Medical School, консумацията на един средно голям портокал на ден може да намали риска от депресия с 20%. То е на базата на научен труд от 2016 г., в който се говори за възможността на цитрусите да подобряват настроението - факт, който се доказва за пореден път.
Според учените, този ефект се дължи на стимулиране на растежа на Faecalibacterium prausnitzii - вид бактерии в човешките черва, които имат роля върху производството на невротрансмитерите серотонин и допамин, известни и като хормони на щастието.

Източник: iStock
Чрез изследвания на фекални проби се доказва, че в чревната флора на хората, които се определят като щастливи, се съдържа по-голямо количество от въпросните бактерии. Същият е резултатът и при тези, които казват, че редовно ядат портокали.
Faecalibacterium prausnitzii са пряко свързани както с правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и преработването на храната, така и с контролирането на някои процеси в мозъка, свързвани например с повишаване на настроението. И това е поредното доказателство за силната връзка между мозъка и червата, между полезните бактерии и начина, по който се чувстваме.
Подчертава се, че този положителен ефект е специфичен за цитрусите и подобен не се наблюдава при редовната консумация на ябълки или банани например. Не е правилно обаче да го сравняваме с този от антидепресантите, защото тези лекарства се използват за лечение на депресивни състояния, а плодовете могат да противодействат на развитието им като ни поддържат в добро настроение, пише Medical Express.