Цели 57% от посетителите на Амстердам на възраст под 35 години казват, че кофишоповете и лесният достъп до марихуана са сред най-важните причини за посещението им в холандския град.

Тази статистика не ни изненадва особено, но наскоро бе цитирана от ВВС по друг, важен за туристите повод.

В административните среди на града от няколко години се говори за методи за ограничаване на туристическия поток, който носи цял куп главоболия и проблеми за местните граждани.

Снимка 467425

Източник: iStock

След като миналата година се дискутираше идеята да бъде ограничен достъпът до "Червените фенери", тази година актуалната тема е забраната на марихуана за туристи.

Ефектът от подобна регулация със сигурност ще е голям, както става ясно от резултатите на проведена от властите анкета.

34% от всички анкетирани туристи казват, че биха посещавали града по-рядко, ако марихуаната стане недостъпна, а 11% изобщо не биха отишли в Амстердам, ако не могат да пазаруват от кофишоповете.

Към момента над 72% от всички туристи посещават поне един кофишоп по време на престоя си, а едва 1% от посетителите отиват в "столицата на греха" заради момичетата зад витрините.

Снимка 467424

Източник: iStock

За момента кметът на Амстердам и колегите му обсъждат и анализират тези и още доста числа, въз основа на които - евентуално - ще бъде взето решение за ограничаване на достъпа на туристите до канабиса.

Защо Амстердам става по-скъп за туристите през 2020 г.

Защо Амстердам става по-скъп за туристите през 2020 г.

Местните власти и потокът от хора

С други думи - сега е моментът да отидем и да оценим атмосферата и продуктите в кофишоповете, защото има реален шанс в бъдеще тази възможност да ни бъде отнета.