Амстердам е един от най-атрактивните и живописни градове на Европа, който всяка година привлича невероятен брой туристи.

Олекотените закони за употребата на марихуана, парадите и възможностите за алтернативен купон обаче костват на местните не само спокойствието им, но и ги принуждават да живеят в пренаселена, шумна и често замърсена среда.

Това, разбира се, не се харесва на холандците, които са свикнали на спокоен живот и чиста околна среда.

Снимка 446489

Източник: iStock

Поради тези причини Амстердам е в списъка на европейските туристически дестинации, които налагат допълнителен данък върху нощувките на територията на града, който през последните години прогресивно се увеличи до 7%.

Вчера, 6 октомври, Lonely Planet съобщи, че от догодина всяка нощувка ще се таксува с допълнителна сума от три евро, а наемодателите през Airbnb ще бъдат таксувани с 10% от цената за нощувка.

От кметството на Амстердам съобщиха, че новите такси едва ли ще отблъснат туристите, а и не това е целта им. Решенията са базирани на принципи, а идеята им е да внесат повече пари в хазната, които след това да бъдат инвестирани в повече персонал за почистване и поддържане на реда в града.

Амстердам - мястото, където селфитата не са на мода

Мястото, където селфитата не са на мода

Изненадващ ход на общината в холандската столица

Към момента единственият град в Европа, където данъците върху туристическите нощувки са по-големи от тези в Амстердам, е Дортмунд, Германия.