Ресторант в Бостън, който отвори врати в началото на месеца, е първият, разчитащ не на хора, а на машини. И то не за разнасянето на храната, а за самото й приготвяне. Процесът е напълно автоматизиран и се случва пред очите на посетителите.

Така бе направена първата стъпка към заместването на хората от машини и в сферата на кулинарията. Досега сме виждали робот, който пече месото за хамбургери, или робот сервитьор. В този случай говорим за няколко машини, които работят в пълен синхрон, за да приготвят поръчаното ястие, спазвайки точно рецепта.

Снимка 359104

Източник: Instagram / GLOBALIST GREECE

Идеята е реализирана от инженери по роботика от Института по технологии към Масачузетския университет със съдействието на готвача Даниел Боулуд. Той разработва менюто на Spyce, а те правят възможно седемте машини да приготвят общо 200 ястия на ден, за около три минути всяко.

Ресторантът предлага латинска, тайландска, индийска и мароканска кухня - общо десетина ястия. Има по нещо и за вегетарианците, и за веганите. Всички ястия се сервират в купи, а цената им започва от 7.50 долара.

А как се случва магията? Щом си поръчаме желаната храна чрез избиране от таблет, специална система донася необходимите съставки за приготвянето й от хладилника. Те са разделени на точно измерени порции в зависимост от ястието, за което ще се използват.

След това се поставят в огромен уок, загрят до 232 градуса по Целзий, пояснява Straits Times. Тази температура позволява ястието да бъде сготвено за около две-три минути. Когато процесът приключи, уокът се накланя и изсипва храната в купичка. 

Все пак, и в тази кухня хора не липсват. Но те имат по-скоро помощна, отколкото главна роля. През нощта служители режат и разделят всички съставки, подреждайки ги прилежно в хладилника.

А човек от персонала добавя някои съставки, като тиквени семки или дресинг, след като ястието е сготвено и изсипано в купата. Така процесът започва и завършва с човешка намеса.