Най-широко разпространените уеб плъгина са и едни от най-разпространените носители на зловредни програми и вируси. Става въпрос за Flash Player и Reader на Adobe, съобщава kaldata.

Зад своята известност те крият и доста рискове, някои от които доста трудно могат да бъдат разпознати. Те се появяват на екрана обикновено като обновления на софтуера, които изскачат изневиделица от уеб страниците, които посещаваме и ни приканват да ги инсталираме.

Предлагаме няколко лесни начина да разпознаете кога едно обновление е истинско или фалшиво. Ако инсталационният файл е във формат ZIP вместо DMG, то най-вероятно става въпрос за фалшива програма и потенциален вирус.

Ако, докато сърфирате в Мрежата пред вас се появи прозорец с покана да инсталирате поредното обновление за Flash, не му се доверявайте веднага.

Първото проверете интерфейса за печатни или граматически грешки - доказателство, че пред вас стои фалшива програма. Ако видите такива грешки, веднага затворете прозореца.

Друг полезен навик е след изтеглянето на дадена програма, да проверите местоположението й с опцията Show in Finder.

Ако програмата е в папка с име подобно на Applications или Applications/Utilities/, то най-вероятно е истинска. Ако, обаче, се помещава в папката Downloads, по-добре не я инсталирайте.