Keyless технологията, която позволява да запалим автомобила, докато ключът е в джоба ни, вече не е новост, а поредната екстра, за която да си доплатим, поръчвайки нов автомобил. Но след като една иновацията се превърне в стандарт, е време за нещо ново.

И този път то идва от Hyundai. Корейският автомобилен производител изпраща 2018 г. и посрещна 2019 г. с новината за едно доста любопитно нововъведение в последния модел Santa Fe. Той бе представен на 16 декември на изложение в Китай.

Снимка 396344

Източник: Facebook / Pohanka Hyundai

Автомобилът се отличава от останалите нови модели на пазара със своята иновативна технология, работеща с пръстов отпечатък. Сензори, които го разпознават, се намират на мястото на ключалката на шофьорската врата, както и там, където принципно пъхаме ключа, за да запалим.

Разбира се, тази екстра няма да присъства във всички автомобили, а ще е налична срещу доплащане, и то засега само за китайския пазар. Очаква се обаче в края на 2019 г. или началото на 2020 г. технологията да бъде достъпна за повече желаещи.

Какво ще можем да правим

На първо място, да отключим своя SUV, без да се налага да търсим ключове. Но предварително сме създали база данни, която да съответства на съответния отпечатък. Така умната система може дa ни разпознае и да знае как нагласяме огледалата и седалката си, както и на колко градуса пускаме климатика в купето.

Ако колата се използва от повече от един човек, тези настройки сe променят автоматично. Можем и да стартираме двигателя с докосване на другия сензор, който е отдясно на волана.

На пръв поглед всичко звучи страхотно, но веднага идва ред на подозренията. Първо е това дали сензорът от външната страна на вратата ще работи безгрешно при различни климатични условия, пише Мotor Аuthority.

След това се замисляме няма ли да е прекалено лесно някой да открадне чисто новия ни Hyundai чрез изкуствен пръстов отпечатък, който вече не е толкова трудно да се изработи.

Първата летяща кола влиза в продажба

Първата летяща кола влиза в продажба

Та-даааа, добре дошли в бъдещето!

От автомобилния производител уверяват, че шансът сензорът за пръстов отпечатък да даде грешка или да отчете невярно е 1 на 50 хиляди. А ние заключваме, че идеята е добра, но ще трябва малко време, за да спечели доверието ни.