Изследователи от университета Utah Valley откриха връзка между оценката за живота на потребителите на Facebook и времето, което отделят те, за да използват услугата. 425 студенти са били анкетирани и са отговаряли на различни въпроси за живота си. Оказало се, че хората, които прекарват повече време във Facebook са по-нещастни от останалите, съобщава www.kaldata.com.

Участниците били запитани дали смятат, че животът е справедлив към тях, колко време прекарват в социалната мрежа, колко са приятелите им там и каква част от тях са виждали на живо. Експертите са взели под внимание и неща като семеен статус, пол, религия и раса.

Когато започнал анализът на данните, изследователите веднага видели ясна тенденция, че хората, които стоят много във Facebook вярват, че другите имат по-добър живот от техния. Освен това, пристрастените към социалната мрежа в по-малка степен смятат, че животът е справедлив към тях от хората, които прекарват малко време във Facebook.

Установена била и зависимост между броя на хората в листата с приятели, които потребителите не са срещали никога на живо и вярването, че другите имат по-щастлив живот. Хората с много непознати „приятели" вярват в по-голяма степен, че другите имат по-добър живот от техния.

Заключението на авторите е, че хората, които отделят по-малко време за социални контакти във Facebook и повече за такива в реалния живот са по-щастливи.