Капсулата, пусната от японската сонда "Хаябуса" ("Сокол"), съдържаща частици прах от астероида Итокава, се приземи в австралийската пустиня Уумера, очертавайки зрелищна огнена диря в небето, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Капсулата се завръща на Земята след 7-годишна мисия на "Хаябуса", която я взе от близкия астероид Итокава, на който се приземи през 2005 г.

Основната част от космическия апарат изгоря при навлизането в атмосферата, предизвиквайки грандиозна експлозия в нощното небе. Но малък контейнер, в който се намират проби, взети от астероида Итокава, на който "Хаябуса" кацна през ноември 2005 г., ще се приземи с парашут.

Учените ще приберат 18-килограмовия контейнер, ще го запечатат в херметически съд и ще го откарат в Япония, където съдържанието му ще бъде изследвано.

Учените се надяват, че тя съдържа проба, взета за пръв път от друг свят, с изключение на Луната, отбелязва Ройтерс.

Астероидите съдържат първични материали, останали още от формирането на Слънчевата система преди милиарди години. Като цяло мисията на "Хаябуса" беше обсипана с проблеми.

Апаратът каца два пъти на Итокава, но не е сигурно, че е успял да задвижи металното си устройство за разбиване и прибиране на образците от скали и почва. Изтичане на гориво през 2005 година остави резервоарите на двигателя с химическо гориво празни, така че учените трябваше да използват само йонните двигатели на изследователския робот, за да го върнат у дома.

Тези двигатели са много ефективни, но имат малко ускорение. Това доведе до много по-дълго време за маневриране, отколкото щеше да отнеме с химическите двигатели.