Преди седмица американският ежедневник Chicago Tribune публикува резултати от собствено разследване, които разкриха, че някои от най-популярните смартфони на Samsung и Apple излъчват опасно високи нива на радиация.

iPhone 7, Samsung Galaxy S8 и смартфоните, които излъчват опасни нива на радиация

Смартфоните, които излъчват опасна радиация

Apple, Samsung и Motorola са намесени в скандала

Тази седмица научихме, че вече е входирано дело срещу двете компании, в което се пледира, че iPhone 8, iPhone X и Samsung Galaxy S8 излъчват до 500% повече радиоактивни вълни от нивата, заложени от Федералната комисия по комуникации, съобщава RT.

В съдебните документи се твърди, че такива нива на радиация "завишават риска от рак, клетъчния стрес, генетичните деформации, увреждат паметта и способността на мозъка да научава нови неща, и могат да причинят неврологични разстройства".

Снимка 440011

Източник: iStock

Според стандартите на Федералната комисия по комуникации, радиоактивните честоти, идващи от телефоните на пазара, не трябва да надвишават 1.6 вата на килограм телесна тъкан. В Европа до 2 вата на килограм се считат за безопасен лимит.

Истината обаче е, че в САЩ този стандарт е наложен през 1997 г. при тестове с войници, чието тегло е било 100 или повече килограма.

В делото се подчертава, че това количество радиация е абсолютно противопоказно за децата, които абсорбират до 150% повече радиация от възрастните и тежат доста по-малко от 100 килограма.

Снимка 440012

Източник: iStock

Детските черепи също така пропускат до 10 пъти повече радиоактивни вълни от тези на възрастните.

При тестовете на Chicago Tribune бе установено, че някои от устройствата на Apple и Samsung излъчват вълни, равняващи се на над 6 вата на килограм.

Никой от ищците в делото не е пледира за лични травми в следствие на облъчването, но твърдят, че Apple и Samsung са подвели потребителите си, като са скрили потенциално застрашаващи живота факти за продуктите си.

От двете компании все още не са коментирали по въпроса.