Мнозина по света все още активно дебатират дали 5G честотите ще представляват риск за здравето на потребителите, но се оказва, че повечето от нас вече са в досег с вредни радиочестоти.

5G технологията и опасностите за здравето ни

5G технологията и опасностите за здравето ни

Има твърде малко изследвания за ефектите на 5G

Колеги от американския ежедневник Chicago Tribune наскоро са се заели да тестват радиоактивността на някои от най-популярните смартфони на пазара, а резултатите им са меко казано смущаващи.

Сред тестваните устройства са iPhone 7, iPhone 8/8 Plus, Samsung Galaxy S8, Galaxy S9, Moto G6 Play, Moto E5 Play и няколко други модели.

Снимка 296784

Източник: iDropNews

Радиоактивността е измерена от разстояния, вариращи от 2 милиметра до 25 милиметра, които рефлектират близостта, в която държим телефоните си при нормална употреба.

Оказва се, че почти всички тествани модели излъчват радиоактивни вълни, далеч надминаващи стандартите за безопасност, наложени от Федералната комисия по комуникациите в САЩ.

Нивата на лъчение, идващи от iPhone 7 при разстояние от 2 милиметра и 5 милиметра, са били два пъти по-високи от нормите за безопасност. Резултатите са същите при iPhone 8 Plus.

Най-притеснителни обаче са резултатите при Samsung Galaxy S8, който излъчва пет пъти повече радиация oт допустимото при разстояние от 2 милиметра.

Снимка 286135

Източник: GettyImages

И от Samsung, и от Apple, коментират разкритията, позовавайки се на факта, че въпросните модели са минали през тестовия процес на Федералната комисия по комуникациите и твърдят, че тестовете на Chicago Tribune не са акуратни.

Важно е да отбележим, че Комисията тества само по една бройка от даден модел, преди да потвърди, че дадена линия телефони не носи рискове за здравето на потребителите.