Скандалната книга „Тихите убийци на мозъка" на невролога Дейвид Пърлмътър (изд. „Litus") разкрива изненадващата истина за пагубния ефект на пшеницата, въглехидратите и захарта върху мозъка.
Всеки ден чуваме по нещо за битките с хроничните болести, най-вече за онези, които имат пряка връзка с навиците ни.
По цял ден ни облъчват с диабет, наднормено тегло, сърдечни заболявания и рак. Има принципи за добро здраве, които трябва да спазваме - да ядем зеленчуци, да спортуваме, да си почиваме, да не пушим.
Но когато стане въпрос за превенция на здравето на мозъка и запазване на умствените способности, си мислим, че нещата не зависят от нас - че ни е писано да развием мозъчни заболявания, да ни стигне слабоумие на стари години или че това няма да ни сполети, защото имаме добри гени (а и медицината вече е напреднала).
Д-р Пърлмътър поставя в центъра твърдение, което изненадва - въглехидратите унищожават ума.
Той изяснява как начинът на живот и рискът от развиване на редица мозъчни заболявания са свързани.
Днешната храна, която се състои главно от зърнени и други продукти, богати на въглехидрати, лежи в основата на много от съвременните бичове на мозъка.
Да, мозъчните проблеми започват с хляба, който ядем всеки ден. Дори онези зърнени храни, които много от нас смятат за здравословни - пълнозърнестата пшеница, продуктите от цели или живи зърна, многозърнестите продукти, смляно на камък брашно и т.н.
Именно те причиняват мозъчни заболявания и неразположения - хронични главоболия, безсъние, депресия, епилепсия, двигателни смущения, шизофрения, дефицит на внимание, хиперактивност.
Тези култури застрашават здравето, като не само увреждат мозъка, но и ускоряват процесите на стареене на тялото.
С революционен 4-седмичен план „Тихите убийци на мозъка" показва как да използваме максимално генетичния си потенциал и да постигнем по-дълъг и здравословен живот.
„Съдбата на вашия мозък не зависи само от вашите гени. Тя не е неизбежна. И ако сте от тези, които страдат от някакъв тип проблеми с мозъка, причината може въобще да не е във вашата ДНК. Виновна е в храната, която ядете" - пише д-р Пърлмътър.
Той се радва на голяма популярност в САЩ. Гостувал е на Лари Кинг, Си Ен Ен, Опра Уинфри и др. Неврологът е медицински съветник на шоуто на д-р Оз.
Носител е на редица награди за своите иновативни подходи към неврологични разстройства, за пионерската си научна работа и нейното приложение в клиничната медицина, както и на награди от страна на солидни институции, пряко свързани с храните.
Д-р Пърлмътър е чест лектор в симпозиуми към Харвардския университет, Университета на Аризона и Колумбийския университет. Крайъгълен камък на уникалния му подход е превантивната медицина./Lifestyle.bg