Няма спор, че ягодите си осигуряват място в списъка на любимите храни. А и сега е сезонът на вкусния плод, който примамва от сергиите на пазара, в плод и зеленчуците, дори от продавачи на случайни места по улиците, което напоследък се налага като тенденция.

Още древните римляни са познавали чудодейните лечебни свойства на този дребен червен плод

Според тях той облекчавал симптомите на меланхолия, помагал срещу припадъци, възпаления от различен характер и висока температура, камъни в бъбреците и отравяне на кръвта, черния дроб и жлъчката.

За тях ягодата била символ на богинята на любовта Венера заради сърцевидната си форма. Вероятно от там идва и суеверието, че ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги.

Снимка 298836

През Средновековието ягодата била символ на съвършенството и затова зидарите я използват като мотив за украса на каменните постаменти на олтарите и капителите в катедралите.

Известно е, че горските плодове са богати на антиоксиданти, и ягодите не правят изключение. Защото има и горски ягоди, и култивирани. Те съдържат и ценни хранителни вещества, осигуряващи поддържането на добро здраве и превенция на редица заболявания.

Снимка 298832

Ягодите са добър източник на витамин С, витамини от В група, минералите калий, желязо, магнезий

Сред основните причини за нарушения на функциите на очите са свободните радикали и недостигът на определени хранителни вещества. С увеличаване на възрастта и липсата на тези защитни вещества, вредните свободни радикали в организма могат да нанесат тежки поражения на очите, като ги правят податливи на инфекции, или изсъхване на очите, дегенерация на зрителните нерви, макулна дегенерация, зрителни дефекти.

Снимка 298831

Антиокислителите, като витамин С, флавоноиди, фенолни фитовещества, съдържащи се в ягодите, могат да помогнат за облекчаване на подобни състояния.

Плодът може да е полезен и при нарушения на очното налягане. Съдържанието на калий в ягодите спомага за поддържане на правилното налягане. Витамин С, фолиевата киселина и флавоноидите в ягодите притежават отлични антиоксидантни и антиканцерогенни свойства.

Изследване показа, че дневният прием на плода помага за намаляване растежа на туморни клетки

Любопитни факти за лимона

Любопитни факти за лимона

Лимоновите дървета могат да раждат по 600 кг лимона на година

Според учени, консумацията на ягоди помага за предотвратяването на ранните увреждания, които водят до развитието на тумори. Проучване на китайски изследователи сочи, че приемането на плода в големи количества може да се окаже помощно средство при медикаментозна терапия за предпазване от рак на хранопровода.

Снимка 298834

Ягодите, както и повечето растения от рода розоцветни, имат високо съдържание на полифеноли, които до голяма степен обезпечават нормалното функциониране на мозъка.

Редовната консумация на ягоди, боровинки и къпини е в състояние да забави дегенеративните процеси в мозъка и да предотврати когнитивните нарушения. Полифенолите в плодовете, зеленчуците и ядките притежават антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти и чрез консумацията им се спомага забавянето процеса на стареене на тъканите, в това число и мозъчните.

Ягодите са богати на калий и магнезий. Смята се, че тези минерални вещества са ефективни при намаляване на високо кръвно налягане

Консумацията на ягоди е полезна и при сърдечно-съдови проблеми, поради високото съдържание на фибри, фолиева киселина, антиоксиданти и наличието на малко мазнини. Този състав благоприятства понижаването на нивото на вредния холестерол. Някои от витамините от група В, които присъства в ягодите, са полезни за укрепването на сърдечния мускул и така помагат за по-доброто функциониране на сърцето, puls.bg.

Китайската медицина също препоръчва консумацията на ягоди, оценявайки полезните им свойства. Определя ги като сладко-кисели на вкус, охлаждащи и нетоксични

Ягодите са полезни за белите дробове, подпомагат секрецията на течностите в организма, укрепваа далака, спасяват от жегите, понижават температурата, имат диуретично действие, утоляват жаждата. Помагат при лечението на кашлица, предизвикана от вятър и горещина, ранички в устната кухина, запек, високо кръвно налягане и други здравословни проблеми.

Снимка 298835

Китайската медицина предлага различни комбинаци от този плод с небет шекер, със сусамово масло, ориз и оризова ракия, които помагат при изброените болежки, както и при диабет, изтощен организъм, малокръвие, кървящи венци, диария през лятото. 

Внимание!

Тъй като тези плодове имат охлаждащо действие върху организма, те не се препоръчват на хора с патогенен студ в далака и стомаха, камъни в пикочните пътища. Ягодите са противопоказни и за тези, които са алергични към тях.