Спанак, брюкселско зеле, моркови... Ако не сте любители на зеленчуците, вероятно и не знаете как да ги приготвяте правилно, съветват от dieti.info.

Ако дори и веднъж сте яли преварени, разкашкани и съответно останали без вкус зеленчуци, не е чудно, че не са ви много на сърце.

Преварените зеленчуци не само не са вкусни - те са изгубили и голяма част от хранителните си качества и антиоксидантите в тях.

Ако се научите да ги приготвяте правилно, може би ще ги оцените по достойнство. Опитайте - ползата, която ще имате, си заслужава усилието.

Най-добрите начини за готвене на зеленчуци са на пара, на грил, бланширани или соте със съвсем малко добавена мазнина (най-добре зехтин).
Основно правило е да омекнат съвсем леко - само отвън. Така те запазват структурата си, а съответно и полезните си качества.

За да добавите още вкус, може да сложите малко лимонов сок, чесън или някакви подправки - нищо от това няма да увеличи калориите в ястието.

dieti.info