Сомелиери от цял свят дойдоха в София за конкурса "Сомелиер на Европа 2008". Представители от 31 страни ще вземат участие в състезанието.

На официалната вечеря на откриването на конкурса в ресторант Москва бяха дегустирани вината Villa Rustika /cuve of/ Chardonnay and Sauvignon blanc 2006 от Шато Кайлъка, Villa Rustika /cuve of/ Merlot and Cabernet 2006 от Шато Кайлъка, Emporion /cuve of/ Mavrud and Cabernet 2006 от Малка Марица, Mizia /Traminer/ 2006 от Шато Кайлъка, Mizia /Cabernet/ 2005 от Шато Кайлъка и ракиите Тракийска изба и Манастирска.

Ерик Цвийбел, сомелиер на Франция за 2007 г. и спечелил трето място на конкурса за "Най-добър сомелиер в света" и Живко Желязков, спечелил второ място за "Най-добър сомелиер" в България дадоха експертна оценка за напитките. Според тях вината са хармонични, добре балансирани и с голям потенциал да се представят на световните пазари.

Пламен Петков, собственик на шато Кайлъка изненада гостите с новината, че предстои откриването на най-големият Музей на виното, който ще бъде разположен в една от пещерите на известната местност.

Избата ще покаже за първи път 6000 бутилки отлежали вина на възраст от 30 до 100 години и 4000 бутилки вина от всички краища на страната.

Според кмета на град Плевен Найден Зеленогорски и собственика на винарската изба Пламен Петков това ще се превърне в една от най-големите туристически атракции за винен туризъм у нас.

Финалът ще се проведе в Националния театър "Иван Вазов" на 19 май. До него се допускат само 3 души, които ще премерят сили в няколко задачи.

За определено време те ще трябва да декантират червено вино, сервират шампанско, дегустират и охарактеризират 2 бели и 2 червени вина и да ги свържат с подходящи храни.

Вторият етап включва предлагане на подходящи напитки към зададено от журито меню, разпознаване на високоалкохолни напитки поставени във високи чаши от тъмно стъкло, както и сервиране на пури.