Преди векове шоколадът е бил смятан за иделното лекарство при някои състояния. Средновековните лекари са го препоръчвали за успокояване на стомаха и сърцето, за подобряване на храносмилането. С шоколад са били лекувани туберкулоза, анемия, подагра, използвали са го за понижаване на температурата.

И днес много специалисти препоръчват да не се пие кафе, а да се яде шоколад, но само тъмен. По тяхното мнение шоколадът е по-полезен за сърцето, отколкото червеното вино, чая или ябълките, защото намалява риска от образуването на тромби и подобрява показателите на кръвното налягане.

"40 грама тъмен шоколад са равни по полза на чаша червено вино", твърдят специалисти от Университета на Калифорния в Лос Анжелис, цитирани от Ройтерс.

"Ако изберете правилния шоколад - тъмен, с по-малко захар, и го употребявате редовно - поне 3-4 пъти седмично, това значително би намалило концентрацията в организма на веществата, които водят до "слепване" на кръвните клетки, т.е. ще спадне риска от образуване на тромби и стесняване или запушване на кръвоносните съдове".

 

здраве.bg