Лятото е особено рисков период относно храни, които могат да се окажат отровни за организма. Експерти от Австралия, цитирани от в. "Дейли експрес", напомнят кои са най-опасните храни, дебнещи от хладилника този сезон.

Причинителите на хранително отравяне могат да бъдат различни - химикали, токсини, бактерии, пише dariknews.bg. И докато повечето натравяния с храни са напълно случайни, хората са по-застрашени след консумация на определени продукти.

Специалисти от Австралийския институт по хранителна безопасност припомнят, че това са пилешко месо, яйца, мляко и млечни произведения...

Суровото и термично недообработено пилешко месо може да е заразено с бактериите кампилобактер и салмонела. Готвенето ги унищожава, така че трябва да се постараем кулинарният процес да бъде доведен докрай.

Освен това трябва да избягваме контакта на сурово пилешко месо с други повърхности, за да не заразим и тях, съветват експертите.

Снимка 307680

Източник: iStock

Яйцата също могат да бъдат заразени с бактерията салмонела. За да се предпазим от заразяване, птичият продукт също трябва да се приготвя старателно. Препоръчително е да се въздържаме от храни, които съдържат недосготвени или сурови яйца, например майонеза или салатен дресинг.

Непастьоризираното мляко крие по-висок риск от зараза с бактерии като ешерихия коли, салмонела и листерия в сравнение с млякото, загрято до степен, при която те загиват.

Снимка 307682

Източник: iStock

Сиренето пък се оказва развъдник на бактерията златист стафилокок най-често. Тя е устойчива на топлина, така че най-добрият начин да избегнем зараза с нея е да съхраняваме продукта при температура под 5 градуса Целзий.

Снимка 307684

Източник: iStock

Зелените листни зеленчуци крият опасност от зараза с ешерихия коли, тъй като се консумират предимно сурови. Старателното им измиване намалява риска от съприкосновение с вредната бактерия, както и от попадането на химически пестициди в организма.