Глутенът е протеин съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика и др. Глутен има в повечето тестени изделия, готови ястия, дори в бирата. Безглутеновите храни са с по-малко фибри и други полезни съставки. Според медицината ограничението на глутена е задължително при алергия към пшеница или болестта целиакия (автоимунно заболяване).

Днес обаче все повече специалисти в сферата на храненето препоръчат на хората да спрат глутеновите продукти, за да се хранят по-здравословно и да свалят излишните килограми.

Безглутеновата диета спомага за отслабване, подобрява обмена на веществата и дори регулира нервната система.

Модерната безглутеновата диета се препоръчва от много знаменитости като Гуинет Полтроу и Виктория Бекъм.

Оказва се обаче, че този режим на хранене увеличава риска от диабет.

Скорошно изследване на екип от Харвардския университет показа, че хората, които консумират малко глутен с храната си - под четири грама, са с 13% повече застрашени от диабет тип 2.

Също така учените обявяват, че само около 1% от хората, имат непоносимост към протеина и трябва да го ограничат от менюто си. Учените са следили приема на глутен на почти 200 000 души.

Въпреки това обаче безглутеновите диети напоследък станаха широко популярни, макар и да няма солидни доказателства, че те са полезни за здравето, защото всички знаем, че излишни килограми се свалят със спорт и най-различни хранителни режими.

За сметка на това на пазара вече има най-различни безглутенови продукти и заместители на традиционните брашна, които естествено са много по-скъпи.