Два пасажа в началото на известния роман на Брам Стоукър продължават да предизвикват главоблъсканици у феновете на мистичното вече повече от 100 години.

Не, не става дума за истинската природа на легендарния вампир и за границата между действителност и измислица. Проблемът е една рецепта...

В началато на книгата Джонатан Харкър разказва за вечерята си някъде из Австро-Унгария

..вечерях пиле, приготвено по някакъв особен начин с червен пипер, което се оказа вкусно, но твърде лютиво. (Бележка:да взема рецептата за Мина.) Попитах сервитьора и той ми каза, че се нарича "паприка хендл" и тъй като е национално ястие ще е лесно да се намери навсякъде из Карпатите...

Сред кулинарите-феновете на "Дракула" е общоприето, че т.н. "паприка хендл" е някакъв специфичен вариант на традиционния унгарски гулаш или паприкаш. Загадката идва на другата сутрин...

За закуска си взех още паприкаш, някакъв вид каша от царевично брашно, което тук наричат "мамалига" и патладжан, пълнен с кайма, изключително вкусно ястие, което местните наричат "имплетата" (Бележка: трябва да взема рецептата и за това също).

Явно улисан в лова на вампири Харкър не е успял да последва съвета от бележките си... Откъде Стоукър е подочул имената на тези гозби не е ясно, но точна рецепта за ястие наречено имплетата не се среща в интернет. Това означава, че може просто да си измислите своя, общите инструкции ги имате-патладжан пълнен с кайма...