Ежедневната консумация на какао подобрява паметта, сочат данните от нови изследване. В експеримента са участвали 63 доброволци на възраст между 40 и 65 години. В продължение на месец всеки ден те са пиели какао. В началото на експеримента и в неговия край учените са сканирали мозъка на всеки един от участниците.
Те са били разделени на три групи. В първата са пиели какао, която е съдържало 500 мг флавоноиди. На тези, които са влизали във втората, напитката е съдържала 250 мг, а в какаото на третата е отсъствало това вещество.
Според водещия автор на изследването, професор Дейвид Кемфилд от Центъра за психо фармакологиякъм университета Суинбърн, този ефект от употребата на какаото се дължи именно на съдържащите се в него флавоноиди. Именно тези растителни съединения защитават мозъка от умора и подобряват неговата работа.
БГНЕС