Фъстъците запазват гъвкавостта на артериите, като намаляват нивата на липидите в кръвта, а оттам пазят сърцето от инфаркт. Това пише в-к "Мирър", цитиран от Бта.
Учени от университета "Пен" установиха, че ако човек добави 80 гр. фъстъци към мазна храна, опасните триглицериди в кръвта не се увеличават.
С годините артериите се втвърдяват от натрупване на холестерол и други плаки по стените им. Това ограничава движението на кръвта и може да затрудни работата на сърцето, както и да създаде риск от сериозни съдови проблеми. Според резултатите от изследването фъстъците намаляват характерното увеличаване на триглицеридите след хранене.
Учените са работили със здрави мъже със затлъстяване. Те са изследвали кръвта им 30, 60, 120 и 240 минути след хранене. След ядене, придружено с фъстъци, триглицеридите им били с 32 процента по-малко, отколкото на контролната група.