Американски учени са установили, че гроздето и дребните безкостилкови плодове като ягоди, малини, къпини и боровинки помагат за преобразуването на излишната бяла мазнина в изгарящата калории бежова мазнина.

Проучването на специалисти от Вашингтонския университет дава нови насоки за предпазване и лечение на затлъстяване. За целите на изследването учените са подложили мишки на богата на мазнини диета.

В менюто на част от гризачите е бил включен ресвератрол в количество, равняващо се на 340 грама плодове за човек. Изследователите са установили, че мишките, към чиято храна е бил добавен полифенолът, са натрупали 40 процента по-малко тегло в сравнение с останалите.

Оказало се, че ресвератролът, срещан в най-голямо количество в гроздето и дребните безкостилкови плодове, допринася за преобразуването на излишната бяла мазнина в активната и изгаряща калории бежова мазнина.

Специалистите обясняват, че полифенолите като ресвератрола увеличават генната експресия, която подобрява окисляването на мазнините, така че тялото да не се претоварва, да поддържа баланса си и да противодейства на затлъстяване и метаболитни нарушения.

Изследователите са установили също, че ензим, известен като AMPK, който регулира енергийния метаболизъм на тялото, стимулира превръщането на бялата в бежова мазнина.