Продукти:

4 с.л. масло
6 големи глави лук на полумесеци
2 с.л брашно
1 ч.л. сухо бяло вино
8 ч.ч. пилешки или телешки бульон
1 стрък магданоз, 1 стрък мащерка и 1 бр.дафинов лист вързани заедно с бял кухненски конец
около 1 см. дебели филии от франзела - за покриване на 6 бр. купички за супа
1/2 ч.ч. настъргано сирене Груер

сол и смлян черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Загрейте маслото в тенджера. Добавете нарязания лук и леко подправете със сол и черен пипер. Ако лукът ви изглежда много, имайте предвид, че намалява обема си четири пъти при готвене.

Задушавате лука, като внимателно разбърквате от време на време докато омекне и стане златист за около 35 - 45 минути.
След като запържите лука, добавете брашното и гответе около 3-4 минути, като разбърквате. Прибавете виното, намалете огъня и разбърквайте докато течността се изпари почти напълно. Добавете бульона и завързаните подправки и оставете да заври. Подправете на вкус със сол и черен пипер и варете около 20-на минути - лука трябва да е мек, но да не се разпада.

Свалете от огъня и извадете подправките.
Загрейте фурната до 180 градуса и леко препечете филиите франзела във фурната. Сипете супата в купички. Поставете ги в голяма тава и покрийте всяка купичка с филии франзела и поръсете отгоре обилно с настърганото сирене. Прехвърлете тавата във фурната и печете около 10-12 минути - докато сиренето се разтопи и стане златисто.