Бирените супи са познати на европейците още от Средновековието. Сервират се най-често сутрин (твърди се, че помагат срещу махмурлук) и съдържат традиционно освен бира, масло и хляб.

В наши дни като традиция бирената супа се е запазила най-вече в скандинавските страни и в Германия. Особено известна е датската бирена супа, наричана Олеброд. Продуктите включват:

750 мл бира

250 мл вода

250 гр хляб

150 гр сметана

3 жълтъка

1 супена лъжица захар

сокът от един лимон

Начупете хляба на малки парчета и го накиснете в смес от водата и бирата за 2-3 часа.

Пасирайте и варете сместа около двайсет минути, добавяйки захарта и лимона.

Разбийте сметаната и жълтъците и след това постепенно ги добавете към супата, разбърквайки непрекъснато. Не позволявайте да кипне. След още около пет минутно варене супата е готова за сервиране. Може да се консумира и студена.