Бирените супи са познати на европейците още от Средновековието. Сервират се най-често сутрин (твърди се, че помагат срещу махмурлук) и съдържат традиционно освен бира, масло и хляб.
В наши дни като традиция бирената супа се е запазила най-вече в скандинавските страни и в Германия. Особено известна е датската бирена супа, наричана Олеброд. Продуктите включват:
750 мл бира
250 мл вода
250 гр хляб
150 гр сметана
3 жълтъка
1 супена лъжица захар
сокът от един лимон
Начупете хляба на малки парчета и го накиснете в смес от водата и бирата за 2-3 часа.
Пасирайте и варете сместа около двайсет минути, добавяйки захарта и лимона.
Разбийте сметаната и жълтъците и след това постепенно ги добавете към супата, разбърквайки непрекъснато. Не позволявайте да кипне. След още около пет минутно варене супата е готова за сервиране. Може да се консумира и студена.