Продължителните жеги, които са факт на нашата географска ширина, изтощават организма. Човек се докарва до състояние, при което хем е гладен, хем не може да хапне, каквато и да било.

Древните тибетци отдавна са наясно какво трябва да ядат и пият в горещото време, за да се чувстват добре. Една от препоръките е да се пие почти горещ чай, дори не е необходимо да се променя температурата на въздуха.

Отварата от девесил, плодове от шипка и глог, чадъровиден червен кантарион и цветове от вратига е елексир за тялото и душата. Още повече, че не е проблем да се вземе всичко това от билкова аптека.

Ако сложите 1 супена лъжица девисил в 1 литър вода, останалите съставки се намаляват наполовина. Прави се отвара, която е благоприятна и за черния дроб.

Съветът на тибетците е да се втрива рициново масло в ходилата и в дланите, както и да се консумират сурови семена - слънчогледови семки, бадеми...

Според тях организмът до такава степен се изтощава в жегите, че и храносмилането се забавя. Затова не се препоръчва прекаленото консумиране на сурова храна. Фасулът и грахта не са най-добрият избор за това време.

Ако все пак ви се ядат, хапвайте преди обед, когато киселинността на стомашния сок е най-силна.

Полезни са месото и яйцата, но за да се усвояват докрай съдържащите се в тях белтъци, в Тибет пият и чай с малко въглен вътре, който действа като абсорбант.

Останалите храни, на които е добре да се наблегне в жегите са:

Морков: Съдържа бетакаротин или провитамин А, който предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи.

Краставица: Съдържат 90% вода. Богати са на много витамини и минерали, също и на фибри. Яжте ги сурови - на салата или таратор.

Домат: Съдържа вода и веществото ликопен, което действа като мощен антиоксидант и забавя стареенето. Този зеленчук предпазва от рак и сърдечно- съдови проблеми.

Праскова: Съдържа 87% вода, калий, желязо и витамин С. Прасковатя действа пречистващо на организма.

 

Кайсия: Богата е на минерали и витамини. Подсилва мозъчната дейност, предпазва от ракови заболявания, влияе благотворно на стомашно-чревния тракт.

Диня: В нея се съдържа най-много вода от всички плодове. Освен това е богата на антиоксиданти и каротеноиди.

Мента: Тази подправка се препоръчва и за ястия, и за напитки. Може да се консумира и във вид на чай, както и да се добавя към други питиета. Помага при храносмилателни проблеми и главоболие, предизвикано от жегата./Lifestyle.bg