Индустриалното животновъдство е един от най-големите замърсители на околната среда. На запад все по-популярни стават алтернативните източници на хранителен протеин под формата на ядливи насекоми, червеи и ларви.

Дори от ООН приканват да спрем да се гнусим от тези гадинки, защото хранителната им стойност е по-голяма от тази на телешкото, а вредата за околната среда при отглеждането им е нулева.

Hive Explorer 2.0 е стартъп, който цели да вкара кутия с брашнени червеи в домовете на хората от първия свят, за да спаси света от индустриално отглеждани за месо животни. Или по-скоро да спаси животните от света, в който ги набутваме, за да ядем месото им?

Снимка 394581

Източник: Kickstarter

Специалната кутия е оборудвана с няколко етажа за различните етапи от живота на червеите. Има отвори за циркулация на въздух, сензор за температура и влага, и малък вентилатор за вятър.

Червеите се захранват единствено с отпадъчни хранителни материали от домакинството ни - обелки, черупки, листа и всички други органични остатъци.

Брашнените червеи съдържат повече протеин от телешкото, повече фибри от броколите, повече аминокиселини от тофу, както и доста минерали и витамини. 

Снимка 394582

Източник: Kickstarter

На дъното на кутията се отделят изпражненията, които са страхотна тор за растенията в двора.

Hive Explorer може да произвежда едва около 10-20 грама готови за ядене червеи на седмица, което е твърде малко, за да ни нахрани.  Целта по-скоро е да се даде възможност на повече хора да разберат от първа ръка, че подобни твари не са гнусни и дори могат да бъдат очарователни.

Снимка 394583

Източник: Kickstarter

Кутията служи и като опитен проект за всички, които биха искали да създадат по-голяма ферма за червеи, от която да черпят храна. Проектът e активен в Kickstarter до януари 2019 г. и до момента е събрал над 40 000 долара.

Защо щурците са суперхрана

Защо щурците са суперхрана

Месото на бъдещето