Най-строго пазената тайна за съставките в Coca-Cola вече е разкрита. Сайтът Thisamericanlife.org твърди, че се е добрал до списък със съставките и точните мерки, публикуван в статия в местен вестник преди 32 години, съобщи Dnes.bg.
Основната част на сиропа се състои от:
три капки течен екстракт от листата на южноамериканския храст кока
85 грама лимонена киселина
28,3 грама кофеин
30 (мерната единица не се чете в оригинала) захар
9,46 литра вода
1,06 литра сок от лайм
28,3 грама ванилия
42,5 грама карамел
Неповторимият вкус на тази безалкохолна напитка обаче се дължи на тайната добавка, известна като 7X, която е под 1% от общото количество съставки в рецептата. Но наличието й е основополагащо за постигане на крайния продукт.
От 7Х се слагат точно 56.7 грама на всеки 19 литра сироп. Самата добавка съдържа:
227 грама алкохол
20 капки портокалово масло
30 капки лимоново масло
10 капки масло от индийско орехче
5 капки кориандър
10 капки масло нероли
10 капки канела
boris
на 16.02.2011 в 13:12:32 #12gg_ ------------------------ какво ме интересува това, аз не пуша
gg_
на 16.02.2011 в 11:23:03 #11borisе от една изпушена цигара има далеч по-голяма опасност от токсикация отколкото от 5 литра кк.. така че къде се буташ
pacifier
на 16.02.2011 в 09:55:49 #10Pepsi да е по-добро ?! Вие сте първите индивиди, които съм чувал да казват, че тази боза е по-добра ...
boris
на 16.02.2011 в 08:58:00 #9Това е рецептата според справката в интернет -------------------------------------------------------------------------------- 2. в нормалната кола няма захар. има изкуствен подсладител наречен Глюкозо-фруктозен сироп прави се от царевица и е силно токсичен, той не се метаболизира в стомаха, той не се разгражда до гликоген ( както захарта ) и не дава енергия на тялото задържа се като токсин в черния дроб и се отделя директно под форма на наситени мастни киселини, от там те се наслояват я на талията я по кръвоносните съдове и артерии чрез този механизъм ( това че не се разгражда до глюкоза и не вдига инсулина ) мозъкът не получава информация, че е заситен вследствие на което вие имате нужда да изпиете още една кока кола ( това е само единия от механизмите за пристрастяване ) 3. в 1/2 литра кока кола има около 15грама натриева сол ( колкото в 4 големи пици ) солта в кока колата е прикрит с голямото количество от горния подсладител. натриевата сол в кока колата предизвиква жажда, забавя обмяната на веществата задържа големи количества вода в организма и товари бъбреците и сърцето. 4. в кока кола има синтетични аромати ( карамел но не от захар ) и други стабилизиращи силно токсични вещества. Coca Cola LIGHT --------------------------------------------------------------------- Ето съдържанието на диетичната кола (според най-различни източници): Аспартам Калиев ацесулфам Фосфорна киселина Аскорбинова киселина Кофеин Натриев бензонат (E211) Сулфит амоняк карамел (E150d) Вода Аспартам Аспартамът се използва широко като подсладител в закуски, сладки, десерти и диетични храни. Възможни странични ефекти – ако се приемат високи дози продължително време, са главоболие, слепота и припадък. Има и риск от развитието на рядък вид мозъчен тумор „лимфома”. Калиев ацесулфам Това е друг вид подсладител. Лабораторни изследвания с животни показват, че той причинява рак. Ацетамидът е разлагащ се продукт на калиевия ацесулфам. Той причинява проблеми на щитовидната жлеза - пак при животните. Обикновено се използва в комбинация с аспартам, макар че не е ясно дали комбинацията е безвредна. Фосфорна киселина Консумацията на фосфорна киселина разрушава костите и емайла на зъбите. Това е и връзката между високата консумация на газирани напитки и ниската плътност на костите при децата. Дете консумиращо 1.5 литра газирани напитки на ден има пет пъти по-голям шанс да е с ниско съдържание на калций в организма. Аскорбинова киселина Тя не е вредна – например, намира се в плодовете. Но в комбинация с натриев бензонат и по-специално при висока температура, може да възпроизведе канцерогена бензол. Кофеин Кофеинът е стимулант, към който лесно се пристрастяваме. Има много странични ефекти при поемане на по-големи количества. В 100 мл кока-кола има около 10 мг кофеин, една кутия от 330 мл съдържа 30 мг, а в шише от 1,5 литра има 150 мг. Последното е равностойно на две чаши кафе. Натриев бензонат Използва се като консервант в много видове храни, включително напитки, храни с ниско съдържание на захар, зърнени и месни продукти. Може временно да спре функцията на храносмилателните ензими и би могло да намали нивото на глицин в организма. Хора страдащи от алергични реакции като сенна хрема, астма и уртикария трябва да се въздържат от употребата му. Сулфит амоняк карамел Той е приготвен от притопляне на захар, но на практика не е захар. Амонякът е токсичен химикал. Този оцветител не е подлаган на достатъчно изследвания, за да се провери дали не е потенциален канцероген и дали не дава репродуктивен токсичен ефект. Вода Водата е хубаво нещо, но не и в комбинация с този коктейл от химикали! Ако ти се пие вода, пий... вода.
zen
на 16.02.2011 в 00:10:51 #8@Uzunov Ами пий си го Пепсито със здраве... А че КК си е химия и много реклама е повече от ясно. Ама пак е по-добро на вкус. Иначе писанието си е чиста реклама... А откъде мога да си купя 7X??????
Имeйл
на 15.02.2011 в 21:43:30 #7х2 по-голяма от стандартните ви парцали
Имeйл
на 15.02.2011 в 21:40:52 #6Ето нюза как набират наивници, да си пробутват рекламите. Снимката от рекламния отдел на КК ви я набутаха, нали?
gg_
на 15.02.2011 в 21:19:59 #5и да я разкрият и да не я - все едно .. коката кола не е само питието ами световна дистрибуторска мрежа , реклами, маркетинг и т.н. дългогодишен опит в производството който е направил цената твърде ниска... едва ли някой може да се побере в тази цена пък и да разпространи питието в такъв мащаб няма как да стане
san
на 15.02.2011 в 19:21:35 #4Чак пък в пъти по добро.
да не прекаляваме
Uzunov
на 15.02.2011 в 18:54:27 #3Пепси е в пъти по добро!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Лош дьо Галош
на 15.02.2011 в 17:56:59 #2Голям праз! Пепси-то е много по-приятно на вкус!
Матю
на 15.02.2011 в 17:50:43 #1Ае, ся. Тайната е в PR-а. При подходящ PR съставките нямат никакво значение.