Коледа наближава, с което все по-усилено започваме да мислим за приготвянето на празничната трапеза. Дори да се придържаме към едни и същи ястия всяка година, понякога се случва да разнообразим.

Защо не ядем пуешки яйца

Защо не ядем пуешки яйца

Не защото не са вкусни

Печената пуйка например е често срещан избор за обяд или вечеря. Има много рецепти за приготвянето й, но не всички се получават точно така, както си представяме - пуйката не само да е вкусна, но и сочна.

Има обаче как да запазим сочността на месото и то не е никак трудно. В предаването TODAY Марта Стюърт споделя каква е нейната тайна за сочна и вкусна печена пуйка.

Снимка 743962

Източник: iStock

Според изпитаната във времето рецепта, преди да сложим пуйката във фурната, за да се изпече, трябва да я покрием с тензух, който предварително е напоен със смес от разтопено масло и вино.

Ако нямаме тензух под ръка, може да го заменим с хартия за печене, която намазваме добре с масло и залепяме върху пуйката.

Колко дълго живеят шараните

Колко дълго живеят шараните

Един различен поглед към рибите на Никулден

Идеята е, че тензухът и хартията задържат соковете в месото и така пуйката става сочна, а кожата ѝ с лек загар. За да стане кожата хрупкава, трябва поне 30 минути преди да извадим пуйката от фурната да премахнем хартията, ако използваме такава.