Пържените картофки, предлагани в заведенията за бързо хранене, съдържат канцерогенен химикал, гласат резултатите от британско изследване.

Специалисти от университета на Рединг са установили, че порциите, похапвани от милиони хора по света всеки ден, съдържат химикала акриламид, който се свързва с повишен риск от рак заради процеса на приготвяне на картофите. Изследователите са
открили повишено съдържание на канцерогена в картофите, които преди продажба се обработват частично и след това бързо се загряват преди сервиране.

Акриламидът е канцерогенен химикал. Съдържа се в голям брой продукти като бисквити, хляб и други храни, които се пекат, пържат или приготвят на грил при температури над 120 градуса.

"Опасенията относно акриламида продължават, но настоящото изследване набляга на възможностите за намаляването му в картофените продукти. Съществуват предварителните методи на обработка, чрез които количеството му може да бъде ограничено.

Въпреки това ще бъде много трудно наличието му да се елиминира напълно", казва ръководителят на проучването професор Доналд Мотрам.