Семената на памука са едри колкото фъстък. Вероятно имат вид и на нещо вкусно, защото още през 1995 г. бъдещият биотехнолог Керти Ратор си поставил за цел да създаде памук с ядливи семена.

Тези на обикновения памук, създаден от природата, съдържат отровното вещество госипол, чрез което растението се предпазва от вредители и от всяко животно, което би си помислило да го изяде. Веществото е токсично и за човека.

Снимка 384519

Източник: iStock

Памукът е една от най-отглежданите култури, като всяка година в световен мащаб се добиват около 26 милиона тона от влакната на растението. С всеки тон памук се произвеждат и тон и половина семена, богати на белтъци.

Според изчисленията, ако семената бяха ядливи, те щяха да осигурят дневния прием на белтък за 575 милиона души. Затова Ратор се заел с амбициозната задача да постигне това като използва методите на биологичното инженерство.

Снимка 384520

Източник: iStock

Той намерил начин да заглуши гена на растението, който е отговорен за синтез на отровното вещество, а в резултат се получили семена, чийто вкус е подобен на този на нахута.

За всички, които се притесняват, че ученият е свалил гарда на памука, нека кажем, че госипол продължава да се натрупва в други части на растението, за да може то да продължи да се предпазва от желаещите да го изядат.

Ето как от днес вече е позволено всеки в САЩ да отглежда и развъжда модифицирания памук. Въпреки това семената все още не са одобрени за консумация.