Абсолютно, да! Това твърди доктор Джейн Гриър, брачен консултант в Ню Йорк пред marieclaire.com.

Мъжът и жената могат да бъдат приятели. Обикновено става така, когато се намират в различни етапи от своя живот, или съществуват и други практически подробности около двамата, като например единият е женен, или живеят прекалено далече един от друг. Тези неща пречат на романтичното обвързване.

Често, когато мъжът и жената се определят като приятели, значи, че те вече са имали връзка и с това са разсеяли сексуалното напрежение между тях. Любовната история приключва, но двамата вече имат история и се чувстват спокойни в компанията на другия. Това те със сигурност ще искат да го запазят.

Възможно е да са работили заедно, да са се срещнали по роднинска линия, или са се познавали още от детството. Каквито и да са обстоятелствата, интимността и някои техни общи черти ги карат да се чувстват като брат и сестра. Те могат да бъдат себе си когато са заедно. Не се чувстват длъжни да правят стойки, да впечатляват, или да изглеждат по най-добрия си начин винаги.

Но също така съществуват и приятели, които просто имат различни сексуални ориентации.

Хората се питат дали мъжът и жената могат да бъдат просто приятели, защото принципно мъжете не търсят да добавят още жени към приятелския си кръг. Както и жените не търсят още мъже за приятели. Всички всъщност търсят любовта на живота си. Но докато я открият, много хора се наслаждават на приятелски отношения от нов вид, познати още като "приятели с екстри". Вие не сте приятели просто защото правите секс. Вие се чувствате удобно заедно и имате добра сексуална връзка, но ви липсват останалите съставки за да превърнете приятелчето в "любовта на живота си".

Ако имате приятел от противоположния пол, с когото обичате да излизате, единият от вас може да иска да си остави вратичка за по-нататъшна сексуална връзка. Повечето приятелства от този род започват като такива "с екстри" и точно заради това са толкова сложни. Вашият приятелски флирт, остроумни закачки и взаимно възхищение държат плаващо нивото на сексуално напрежение. Възможностите са с отворен край, но дори когато осъзнаваш това, на този етап не би поел следваща крачка, просто защото си обвързан с друг например.

Принципно приятелството се гради на взаимно привличане (двамата се харесвате) и на съвместимост (забавно ви е да прекарвате време заедно), тоест потенциалът връзката ви да се превърне в любовна винаги го има.

Привличането и съвместимостта са строителния материал на една интимна връзка, така че мостът от приятелството до любовта е вече построен. Въпросът е, кога този мост ще бъде прекосен, ако въобще някога бъде.

Така че мъжете и жените могат да бъдат "просто приятели", но шансът да се превърнат от приятели в нещо повече, винаги ще присъства.