Някои храни са известни с това, че имат опустошителен ефект върху функционирането на мозъка. Казано по-простичко - направо оглупяваме от тях. Затова диетолозите ни съветват да ги консумираме умерено, за да ограничим негативното им въздействие, пише „Дейли Мейл".

Не е тайна, че захарта не е най-здравословната храна на света. Наскоро учени установиха, че тя влияе не само на линията на ханша, но и на мозъка. Лабораторни изследвания доказаха, че мишки, които се хранят с глюкозен разтвор, се ориентират по-трудно в лабиринт. За учените това този факт означава, че мишките имат проблеми с научаването и с паметта. Според специалистите диета, в която се приема само фруктоза, намалява активността на мозъка. Тя действа на способността на инсулина да подпомага мозъчните клетки при възприятието им на чувства и мисли.

Хранителен режим, богат на „лоши" мазнини, може да повреди функциите на мозъка. Това гласят изводите в ново харвардско проучване. Когато учените от престижния университет изследват хранителните навици на 6000 жени в продължение на 4 години, те стигат до няколко заключения. Жените, които се хранели с богати на мазнини ястия, дават ниски резултати на тестовете за паметта и функциите на мозъка. И обратното - жените, които приемали ястия с мононенаситени мазнини, като зехтин, авокадо, киноа, имали много добри резултати.

Оказва се, че дори толкова безобидно нещо като дъвката може да се окаже опасно. Скорошно проучване на британски учени показва, че тя уврежда краткотрайната памет. Участниците в изследването трябвало да запомнят начина, по който се подредени числата в един списък, и после да кажат кое от тях липсва. В същото време има много подобни изследвания, които показват обратния ефект - че дъвченето на дъвка засилва концентрацията. Със или без него, се постарайте да имате други полезни навици за стимулиране на мозъчната дейност като пиене на вода (дехидратирането се отразява на фокусирането и точността), достатъчно часове сън и упражненията.

Избягвайте и преработеното червено месо като бекона. Включете в менюто си повече нискомаслени кисели млека и сирена. Набавете си необходимия протеин от зеленчуци като соевите и бобовите продукти. Добрата новина е че намаляването на въглехидратите веднага се отразява на силата на мозъка, в това число на енергията и настроението, пише Пик.