Ако не сега, преди Великден, кога да пробваме кулинарните си умения, и то в приготвянето на козунаци. Предлагаме една рецепта на Десислава от "Веселият готвач", която е доста подробна, както и друг вариант на козунак от "Гответе с мен", който е за по-напреднали домакини.

Първи начин:

Необходими продукти

1 кг брашно, 6 бр. яйца, 200 г масло или 1:1 масло и олио, 200 г захар, 1 кубче мая, 250 мл прясно мляко, настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция, 1 с. л. ром, бадеми за украса, 1/3 ч. ч. стафиди, щипка сол, 1 белтък

Приготвяне

Брашното се пресява в дълбок съд. Отделно с миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжица с ром. Млякото се затопля - да стане малко по-топло от телесната температура или съвсем леко да пари, като потомип пръста си например.

В млякото се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с. л. захар и 1 с. л. от брашното и се дръпва настрани.

В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес и млякото с маята. Започва замесването на тестото, като то се размесва добре, докато не се получи хомогенна смес.

В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е! Просто размесвайте усърдно и ще получите нормално тесто. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане.

Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто добавете колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага върху набрашнената маса.

Следва втора част от месенето, която е добавянето на маслото. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате, става перфектно и на котлон.

Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с масло и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши цялото масло.

Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак, който става на конци.

Измесеното тесто се слага в по-голям съд и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус.

Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци.

Оставят се да втасат, както са оформени, и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат.

В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 градуса, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат козунаците, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.

Втори начин:

Продукти

1 кг брашно, 500 мл хладко мляко, 100 гр. захар, 2 пакетчета суха мая, 150 гр. масло, на стайна температура, 1 ч. л. сол, 3 яйца, кората на 2 лимона, 2 ч. л. ванилия, 2 жълтъка с малко мляко за намазване, 4-5 с. л. кристална захар за поръсване,

Приготвяне

Замесете меко тесто от посочените продукти и го оставете да втаса за около час. После го разделете на 8 равни части и ги окръглете. Оставете ги около 15 минути да почиват, за да можете да ги разтегнете на дълги масури, които после да оплетете по 4 на плитка или усукайте по 2, като после завиете на кръг. Поставете готовите Великденски козунаци в намаслена тава, застлана с хартия за печене или във форми за кейк. Оставете ги да втасат повторно до удвояване на размера им. Намажете ги със сместа от разбитото яйце и млякото, и ги поръсете с кристална захар. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 С за около 45 минути, докато се зачервят и при почукване отдолу издават кух звук.
Извадете козунака и го оставете да се охлади, без да го покривате. След като се охладят напълно, го съхранявайте в книжен плик до поднасянето му.