С огромен "гетобластер" с касетка на "Fear from a black planet" започна първият концерт на Public Enemy пред българска публика.

Въпреки че публиката не бе многобройна, та дори и леко заспала, то появата на Chuck D и Flavor Flav промени всичко. Като че ли някаква първична енергия се разнесе по въждуха в зала "Христо Ботев" и всички малко или много се включиха в купон, който чакаме от години.

Хип-хопът който ни представиха обществените врагове бе онзи от едно време, без поп глупости, без Autotune и роботски гласове, а бандата която бяха довели с тях се вписа повече от добре в обстановката. Което не е учудващо, след като точно те са хората, които показаха, че е възможно да се смесят хип-хоп и метал, без двата жанра да се "бият" за надмощие.

Flavor Flav и Chuck D призоваха, че всеки хип-хоп изпълнител, който идва в България трябва да направи поне двучасово шоу, а техният концерт по-скоро се приближаваше до трите.

Фокусът бе върху албумът "Fear from a black planet", но имаше и достатъчно песни от другите им тава, така че надали някой може да се оплаче от подборката.

Успяхме да чуем „Don't Believe the Hype", Brothers Gonna Work It Out",  „911 Is a Joke", „Incident at 66.6 FM", a по време на „Don't Believe the Hype" фронтмента на българите от "Рап Нация" и един от феновете имаха възможност да излязат на една сцена с Public Enemy и да изпеят част от песента.

Определено над двайсете години опит си казаха думата и Public имаха невероятен контакт с публиката, успяха да накарат всеки да скача и танцува, но може би не е учудващо, след като се знае, че Flavor Flav е сочен за първообраза на "надъхващия човек" по концерти.

Това което направи концерта разнообразен и не успя да писне на никого за три часе бе темпото и разнообразието. Битка между DJ Lord и Майк Фулкнер на барабаните, сядането на Flavor зад барабаните по време на "Timebomb", заиграване с публиката, пълния набор от щуротии на Джими Хендрикс, които ни показа Кари Уин на китарата.

Това, което прави чест на Public Enemy, е че поздравиха и изказаха на няколко пъти уважение към българските артисти, израснали с тяхната собствена музика.

Неусетоно се стигна до легендарната им "Fight the Power", която изцеди и последните сили на публиката, а след края й сцената започна да се опразва, докато не остана само Flavor Flav, който изнезе прочуствено слово против расизма и сепаратизма.

Извикани на сцената от публиката, Chuck D и бандата се появиха още веднъж, за да забият Who Got Game и Give It Up, което бе и краят на тази вечер.

Public Enemy в България е това, което бе Боб Дилън в Бъгария за рок феновете - сбъднат сън. Легенди, които са поставили основите и са били прекопирани стотици пъти, отворили очите на хиляди хора бяха пред нас.