С огромно нетърпение успяхме да дочакаме и втората визита на Korpiklaani, които бяха придружени от Eluveitie в България. Финландците дадоха обещание по време на летния Каварна Рок Фест, че задължително ще се върнат за самостоятелен концерт и снощи в пълната зала Христо Ботев изпълниха обещанието си.

Преди тях обаче и първи на сцената излязоха Godnr. Universe! - страничният проект на двете мацки от Eluveitie. За съжаление публиката все още се събираше в залата и не много от феновете успяха да чуят изпълнението. За сметка на това минути по-късно почитателите имаха шанс да поправят грешката си, защото на сцената се качиха всичките 8 члена на швейцарската мелодик дет метъл банда.

Още при първите звуци на "Nil" всичко живо в залата заподскача весело, което подсказа какво ще е настроението през следващия час. Звукът не бе идеален, но това не изненада никого предвид всичката работа, която трябваше да свършат организаторите от Abv Pro при преместването на събитието от клуб Blue Box в по-голямата и неудобна за озвучаване зала Христо Ботев.

Eluveitie радваха с добро сценично поведение, което вдъхваше още повече енергия на куфеещите метъли. "Kingdom Come Undone" пък беше повод да бъде организиран circle pit и стена на смъртта - нещо, за което не е нужно родните фенове да бъдат подканяни втори път. Упражнението се осъществи успешно и в центъра на залата пред сцената се заформи мощна вихрушка.

Изпусналите началото имаха възможността да се насладят на гласовите възможности на момичетата в групата, едната от които свиреше на доста странен музикален инструмент. Бандата приключи около 22 без 15 като отдаде изключителни благодарности на тълпата за всеотдайността й. Минути след това членове на групата бяха излезли във фоаето на залата, където се снимаха и раздаваха автографи на фенове.

Korpiklaani не се туткаха много със саундчека и малко след 22 часа веселяците от Финландия вече забиваха ударно с хита си "Vodka", a минути след това цялата зала пригласяше на едноименната Korpiklaani. Бандата внесе жизнерадостно настроение сред всички и изглеждаше доволна от посещаемостта на концерта.

Припомняме ви, по време на тазгодишния Каварна Рок Фест бандата излезе първа на сцената през втория ден от фестивала, а нетърпимата жега прогони и малкото почитатели, които се бяха скупчили пред сцената.

Отново чухме "Cottages and Saunas" и някои други парчета, но този път сет листа очаквано бе доста по-широк и разнообразен. След близо час танци и веселба финландците си взеха довиждане и слязоха от сцената. За миг даже и най-редовните посетители на концерти си помислиха, че няма да излязат за бис, въпреки бурните аплодисменти и крясъци.

Подобен фал, разбира се, не се случи и Korpiklaani се появиха, за да изцедят и последните сили на феновете с "Happy Little Boozer" и емблематичната "Beer, Beer".

Въпреки че бе в средата на работната седмица, фолк метъл концерта успя да извади от скучното ежедневие над 1000 души и да ги пренесе поне за малко с свят на привидно безкрайно веселие и пиянство. Както все по-често става и снощи в залата се срещаха дечица - бъдещи членове на българската метъл орда. Остава да си пожелаем темпото на концертния живот да не намалява и съвсем скоро пак да подскачаме под звуците на Eluveitie и Korpiklaani.