Големите въпроси, които вълнуват геймърите през последните месеци, са колко ще струват новите конзоли на Sony и Microsoft и кога точно ще можем да си ги купим.

Отговорите закъсняха, но ето че все пак са тук. Добрата новина е, че няма нужда да спираме да си купуваме храна, защото цените им няма да са толкова шокиращи, колкото някои очакваха.

Sony Playstation 5 ще се появи в магазините в САЩ за първи път на 12 ноември, а очакваме да достигне Европа на 19 ноември, така че ще можем да си го вземем за Коледа.

Снимка 496473

Източник: Sony

Цената на PS5 без Blu-Ray ще е 400 долара, а на моделът с Blu-Ray - 500 долара, съобщават от Sony.

Важно е да отбележим, че по-евтиният модел ще е "дигитална версия" и няма да има вход за дискове - всички игри ще трябва да теглим и съхраняваме в SSD паметта.

SSD платките и на двата модела са еднакви. И при двата имаме и възможност за 4К качество на картината.

PlayStation 5, DualSense и по-голяма ли ще бъде батерията на новия джойстик

Какво знаем за батерията на DualSense

PlayStation 5 идва съвсем скоро

Конзолите на Microsoft също се движат по подобен график и ценови диапазон, като цената на Xbox Series X ще е 499 долара, а на Series S - само 299 долара.

Снимка 471943

Източник: Microsoft

Разликата между тези две конзоли обаче е по-голяма от тази между двата модела PS5.

Series S се ограничава до 1440р при 60FPS, докато със Series X ще можем да играем при 4К и 60FPS.

Microsoft Xbox Series S и по какво той ще е различен от Series X

Microsoft подготвя по-евтин Xbox

Ето на това се надявахме

SSD платките са еднакви като способности, но различни по обем, като тази на Series S е по-малка. Процесорът, RAM паметта и най-вече видео процесорът са по-слаби при S и няма да можем да вкарваме дискове в него.

Все пак цената му е достатъчно атрактивна, за да убеди мнозина, че не е нужно да дават твърде много пари, ако просто искат от време на време да бият гостите си на Fifa, да имат достъп до апликации за филми и друго съдържание чрез телевизора си.