Пътуването и почивката имат различни измерения за различните хора. Някои си представят еко туризъм в някое затънтено селце, без компютри и телефони. Други копнеят да зърнат чудесата на дубайската архитектура и да се впишат поне за малко в нощния живот, където се лее шампанско за петцифрени суми.

Ето някои от набиращите популярност предпочитания в сферата на пътуванията и почивките. Ако намерим сред тях така желаната от нас, то няма какво да се бавим с резервацията.

Здравословно ежедневие, здравословна почивка

Начинът на живот, съобразен с всевъзможни правила, с висша цел "здрав дух в здраво тяло" завладява все повече от нас. Затова е напълно логично да се предлагат и ваканции, които да съответстват на този лайфстайл.

Снимка 336014

Източник: iStock

А не 11 месеца да сме био, еко, органик и веган, а на морето да се чувстваме като балон с хелий заради дюнери, пици и всевъзможни бързи храни от крайбрежната улица.

В планинските и морските ни курорти стават все повече местата, където да резервираме wellness почивка. Освен да релаксираме активно, ще се поглезим и със здравословно хранене, разходки сред природата, процедури и семинари как да живеем в синхрон с природата и тялото си.

Снимка 336015

Източник: iStock

Определено, този тип ваканции имат своя чар и добавена стойност. Именно затова и интересът към тя постоянно расте. Независимо дали ще изберем да почиваме с фенове на йогата, или да обикаляме по планините, със сигурност ще се върнем към ежедневния ритъм истински заредени.

Зимата е новото лято

Не, в случая не говорим за климатичните аномалии, водещи до над 20 градуса навръх Коледа. Вероятно и те имат някаква заслуга за друга наблюдаваща се в туризма тенденция - резервациите за зимна ваканция все повече надвишават тези за летните месеци.

Снимка 336020

Източник: iStock

Благодарение на почивните дни по празниците, човек с малко проста аритметика и няколко дни платен отпуск може да си гарантира почивка, далеч по-дълга от седмица на морето.

Празничните базари и целият този коледен дух, който променя облика на всеки град, подтиква все повече пътешественици да кръстосват страната, но най-вече чужбина, в търсене на добро настроение през студените дни.

Снимка 336019

Източник: iStock

А да не забравяме и ски ваканциите, които е грехота да бъдат по два-три дни. Затова не е зле тази година отрано да резервираме нашето коледно приключение, за да няма неприятни изненади после.

Парите не са проблем

Все повече туроператори предлагат екскурзии и почивки на разсрочено плащане. И винаги това е по-добра идея от кредит за ваканция в Тайланд, например.

Снимка 336028

Източник: iStock

Просто дължимата сума се разпределя на няколко поносими вноски и докато ги погасяваме, подхранваме ентусиазма си за предстоящото пътуване.

По семейно

Ако се замислим кога последно сме били на ваканция с родителите, бабите и дядовците ни, и си обещаем да не лъжем, отговорът най-вероятно няма да ни хареса. В ежедневието рядко намираме достатъчно време за тях, а през почивката (в повечето случаи въобще) не фигурират в плановете ни.

Снимка 336026

Източник: iStock

Тенденцията обаче е семейните пътувания отново да се връщат на мода със своя незаменим чар. Да, баба ще мрънка, че не сме се облекли достатъчно. Татко може да недоволства от дългите часове в сауната. Но не е ли най-важно да бъдем с хората, които обичаме? А спомените са гарантирани, пише Elle UK.