Пловдив винаги е добра идея. Винаги ще ни посрещне гостоприемно, за да изпратим подобаващо тази или някоя друга седмица. Но ние сме си го набелязали именно за този уикенд по една специална причина - на 23, 24 и 25 ноември за десети път в Пловдив ще се проведе фестивалът "Дефиле на младото вино".

13 локации, 47 участници, 13 събития. Това, ако теглим чертата, ще са всичко на всичко забавления, които ще намажем около феста.  Официалното откриване е в петък, 23 ноември, от 14 ч., а 30 минути по-късно започват дегустациите в Стария град. В събота по същото време можем да се позабавляваме с вино йога, а вечерта да отделим за майсторите на виното.

Пловдив обича виното, ние също

Източник: Facebook / Culture in Plovdiv

Пловдив обича виното, ние също

В неделя можем сами да си направим бургер, докато отново дегустираме вина. Това, последното, може да го правим и през целия ден, за да се сгреем в студа, който според прогнозата се очертава в последния ден от седмицата. Информация за всичко около фестивала има във Facebook страницата му.

А покрай това винено забавление ще е супер да отделим и малко време за любими места в Пловдив. Да видим дали са си все така красиви, колкото ги помним, или пък са се променили до неузнаваемост. Все пак да не забравяме, че догодина градът се бъде в своя разцвет и в ролята на Европейска столица на културата. Затова сме сигурни, че всеки, който не е идвал тук от повече от година, ще бъде приятно изненадан.

Античният театър и античният стадион

Те са задължителни за разходките из Пловдив на феновете на историята. Театърът е построен през II век, но и до днес е сцена за редица музикални и културни събития, което си е истинска гордост за града. Античният стадион пък е построен като копие на Стадиона на Делфи, намиращ се на хълма над храма на Аполон в Гърция.

Античният театър

Източник: iStock

Античният театър

Джумая Джамия и площад Джумаята 

След разходка по търговката улица стигаме до друга забележителност на Пловдив. Джамията е построена след завладяването на България от Османската империя на мястото на църквата Св. Петка. Историята плюс забележителната архитектура (девет купола, покрити с олово), правят джамията една от задължителните спирки на туристическата ни разходка. В "Джумаята" пък сме опитвали доста приятно кюнефе.

Природонаучен, Исторически и Археологически музей

Към тях добавяме и Музея на авиацията и май трябва да си отделим цял един ден, за да ги разгледаме. Защото във всеки има какво да се види. А ние сме любопитни.

Тепетата

Символът на град Пловдив. Сега и без това рано се стъмва, така че няма да ни е трудно да си организираме едно изкачване, което не отнема много време, а гледката от горе си заслужава.

За препоръчване са Сахат и Небет тепе. Сахат се откроява с часовниковата кула на върха, която отброява времето с камбанен звук, а Небет - с огромния резервоар за вода.

Заснежен Пловдив отвисоко

Източник: iStock

Заснежен Пловдив отвисоко

Капана

Занаятчийският квартал в центъра на града е едно от скритите му бижута. Дори да няма фест и някакви конкретни събития, атмосферата тук е достатъчно привлекателна - млади хора, европейски дух, сгради, върнати към живот по най-пъстрия начин и живот - такъв, какъвто подобава за Пловдив и неговите арт среди.

В Капана е задължително да дойдем и заради многото кафенета и места за хранене, които са станали истински магнит както за местните, така и за всички дошли туристи.

Уикенд в Мелник и Рупите

Уикенд в Мелник и Рупите

И да видим, и да хапнем, и да пийнем

Кафето е чудно в "Котка и мишка", каквото и да си поръчаме в ресторант "Паваж", няма да сбъркаме, а ако искаме бургери, отиваме в Brick House.