Ако планираме пътуване до тази страна на чудесата, тогава определено трябва да посетим един от най-големите природни феномени там - солената пустиня Салинас Грандес в Северна Аржентина. Намира се на надморска височина 170 метра в подножието на планинската верига Сиерас де Кордоба. Солените полета покриват площ от около 6000 кв. км. Общата дължина е повече от 250 км, ширината ѝ - около 100 км.

Туристически потенциал на Салинас Грандес

Гледката на Салинас Грандес е нещо, което човек никога няма да забрави, защото това е третото по големина плато в света. В далечината солените блата изглеждат като огромно замръзнало езеро. Въпреки това, сняг няма - вместо това има сол до дебелина 1,5 м.

Снимка 386237

Източник: iStock

Преди много време тази област е била древно езеро, което с годините е пресъхнало. В слънчев ден ослепителният контраст между синьото небе и безкрайното поле на белота е спиращ дъха. Ако искаме обаче да се насладим на този магически пейзаж, без да навредим на очите си, тогава трябва да си вземем слънчеви очила. При посещение на това невероятно чудо на природата се препоръчват и слънцезащитни продукти и няколко бутилки вода.

Снимка 386239

Източник: iStock

Въпреки че районът е частна собственост на малки компании, те позволяват на туристите да се разхождат из Салинас Грандес безплатно. Посетителите могат да видят и да научат за процеса на добиване на минерална сол и да закупят няколко пакета като сувенир.

Снимка 386238

Източник: iStock

Методите за извличане на солта в Аржентина традиционно са останали непроменени в продължение на десетилетия. Първо, правоъгълна лента се изрязва. След това солта се отстранява и се слага в близост до канавка, която се напълва с вода. Тъй като слънцето грее почти през цялата година, водата се изпарява в рамките на шест седмици и остава само солта.

Снимка 386240

Източник: iStock

За да добавим допълнителен солен привкус към посещението си, Life Globe съветват да хапнем и в "Ресторанта на солта" (Restaurant de Sal) с изглед към пътя до Чили. Соленото плато предлага отлични възможности за снимки. Получаваме невероятни резултати, като играем с визуалната перспектива и при комбинацията от бяло и синьо.