Какво се получава, ако слеем думите "платформа" и "ферма"? Платферма. 

Звучи ни добре, но се съмняваме, че подобни разсъждения са причината за създаването на нещо наистина уникално - плаваща ферма, изградена върху платформа край пристанището на град Ротердам, Холандия. 

А компанията Beladon вече работи по изграждането на съоръжението, което ще представлява огромната платформа до градското пристанище. Тя ще бъде дом на 40 крави, които се очаква да снабдяват града с около 1000 литра прясно мляко на ден.

Снимка 375853

Източник: Beladon

Фермата ще бъде максимално безвредна за околната среда, като над 80% от храната на добитъка ще е съставена от изхвърлени от магазините в града храни. Останалите 20% ще се отглеждат върху самата платформа, благодарение на LED лампи.

Създателят на плаващата ферма - Питър ван Вингерден казва пред BBC, че е получил вдъхновение за идеята си след посещение в Ню Йорк, когато ураганът Санди е върлувал из улиците на мегаполиса.

Снимка 375854

Източник: Beladon

Питър е бил шокиран от невъзможността на хората да се сдобият с храна в тежките условия. Той го отдава на дългия път, който продуктите трябва да изминат, за да стигнат до потребителите.

Именно заради това холандецът е решил да създаде и плаващата кравеферма - за да могат ротердамци да имат прясно мляко на една ръка разстояние, дори когато магазините са празни.