Със сигурност ще запомним вече отлитащото лято не само с морски спомени, но и с доста изпити бири. Нискоалкохолната напитка e навсякъде около нас, но какво е било положението преди 13 хиляди години?
Връщането назад в далечното минало идва с най-новото археологично откритие в пещерата Ракевет, Северен Израел. Според работещите по разкопките, те са открили най-древното подобие на фабрика за производство на алкохолна напитка. А тя пък много наподобява модерната бира.

Източник: iStock
На база открити доказателства се прави изводът, че групи ловци от Средиземноморието, заселили се по тези земи, са имали навика да празнуват шумно и задължително с алкохолна напитка в ръка.
Кои са те
Представителите на племето Натуфи са едни от най-находчивите, на които историци и археолози попадат. Дори някои приписват на тях създаването на първия хляб. Тора са едни от първите, които започват да се установяват трайно на едно място, обръщайки гръб на номадския живот.

Източник: Fаcebook / Times of Oman
Пещерата Ракевет
И с тази промяна се оказва жизненоважно да произвеждат прехрана. А и нещо за разтоварване след дългия работен ден.
Как са го правили тогава
"Бирарията" е буквално хиляди години назад от модерните технологии. С помощта на горене се произвежда алкохолна течност, която по-скоро наподобява на супа.
Както с пшеницата започват да си правят хляб, така и я превръщат в малц. За целта се използва и ечемик. Вторият етап е малцът да се направи на пюре и да се нагрее чрез горене в пещерите.
А накрая гъстата течност ферментира благодарение на дивореастящи дрожди. Тези процеси протичат в специално обособени ями.
Доста иновативно за времето си, нали?! Според археолози, с това откритие може да се твърди, че алкохолът се появява като продукт на земеделския излишък. Пшеницата, която не отива за прехрана, отива за алкохол.
Освен това, напитките с градус имат важно значение и като част от различни древни ритуали, пише Daily Mail.