Независимо дали я обичаме, или я мразим, Нова година вече е на хоризонта. Затова този път можем да я посрещнем съвсем различно и подобаващо.

Като например в едни от най-красивите градове в Европа, където да отпразнуваме края на старата и началото на новата с диви партита, впечатляващи фойерверки, нови хора и нови места. Ето какво предлагат пет от най-големите града в Европа, които готвят на 2018 г. подобаващо и запомнящо изпращане.

Prosit Neujahr в Берлин

Щом обичаме шумни купони, Берлин е чуден избор по всяко време на годината. А за Нова година центърът на града се превръща в едно голямо улично парти, простиращо се от Бранденбургската врата до Колоната за победата.

Снимка 390246

Източник: iStock

"Парти милята", както се нарича, е дълга два километра, и там може да намерим всичко - щандове за храна, шатри, музикални сцени, лазерни шоута, барове и много други екстри. В полунощ има страхотно шоу с фойерверки, точно преди да започнат танците, които продължават и след изгрев слънце.

Три целувки в Брюксел

Казват, че най-хубавите неща идват по три, и това важи в пълна сила за целувките в Белгия, където традиционно целуваме по три пъти всеки човек, когото поздравяваме в полунощ за Нова година.

Снимка 390245

Източник: iStock

В Брюксел ще посрещнем 2019 г., минавайки през 10 различни клуба и места под името Happy Brussels (нещо като Happy Hour). Или пък на площад Гранд Плас, където ще ни чакат страхотна бира, уникален шоколад и празнично настроение през цялата нощ.

Bonne année в Париж

В навечерието на Нова година Градът на светлините, както го наричат, наистина се превръща точно в такъв, когато красиво осветената Айфеловата кула оформя мястото на впечатляващо шоу с фойерверки. Но дори преди полунощ можем да почувстваме духа на празника на грандиозния уличен купон на Шанз-Елизе - центърът на Новогодишните тържества в Париж.

Снимка 390247

Източник: iStock

Като алтернатива е Монмартър, за да се насладим на очарователния Париж от не толкова претъпкана зона. Ако търсим романтиката, има варианти да си резервираме вечеря на борда на Bateau Mouche и да посрещнем Нова година, докато плаваме по Сена.

12 зърна грозде в Мадрид

В полунощ на новогодишната вечер традиция в Мадрид е да се изядат бързо 12 зърна грозде - по едно на всеки удар на часовника. Всяко от тях символизира добър късмет за всеки месец от годината.

Снимка 390252

Източник: iStock

Обикновено пируващите се събират, за да ядат грозде заедно, в центъра на града на площад Пуерта дел Сол, където има кула с часовник. И, разбира се, се предават от ръка на ръка бутилка испанско пенливо вино кава.

Guten Rutsch във Виена

Градските коледни пазари се превръщат в истински панаири на Нова година и хиляди хора следват Silvesterpfad - пешеходен маршрут в центъра на града, по време на който да опитаме всякакви кулинарни изкушения.

Снимка 390253

Източник: iStock

На Нова година можем да се присъединим и към тълпите извън зоната на кметството, където да се насладим на световно известния Новогодишен концерт на Виенската филхармония на голям екран.