Все повече и повече собственици на домашни любимци решават да пътуват с кучетата си, за да се насладят на почивката си заедно. Но къде да отидат? За предпочитане са места, до които се стига с кола или с влак. Повечето авиокомпании също позволяват да пътуваме с домашни любимци.

Европа е идеалното място, за да отидем на почивка с косматото ни другарче. Това, което е необходимо, за да го направим, е кучето да бъде маркирано (чипирано), да е ваксинирано против бяс и да има идентификационен документ (паспорт).

Според проучване, проведено от Trabber, 40% от хотелите в Германия, Франция, Италия и Австрия приемат домашни любимци. Ето и къде ще приемат с отворени обятия и вас, и кучето ви.

Норвегия

Снимка 341680

Източник: iStock

Норвегия е рай за хората, за кучета - още повече. Природата е толкова изумителна, че може да се разхождаме и да изследваме безкрайните площи от гори и планини, а какъв по-добър начин да го направим, от това да сме с кучето.

В Норвегия няма специални ограничения за домашните любимци. Ако са на каишка, могат да ни придружат до почти всеки ресторант с тераса. На много места на кучетата е разрешено да влизат дори вътре. Единственото нещо, което трябва да се вземе под внимание, е да се спазват разпоредбите относно ваксини и обезпаразитяване.

Ирландия

Снимка 361363

Източник: iStock

Освен че е дестинация, която си струва заради природните красоти, има фирми, специализирани в туризма с домашни любимци.

Туристическите обиколки включват места, които позволяват влизането с косматия ни компаньон, където да опитаме местни специалитети и напитки и да се насладим на ирландския дух.

Франция

Снимка 361364

Източник: iStock

Идеален избор за туристи, които обичат да пътуват с кучетата си. Франция предлага километри от велосипедни алеи и разширения на плажовете, където домашните любимци са добре дошли.

Кучета са допускани и в по-голямата част от ресторантите и хотелите в страната.

Шотландия

Снимка 361366

Източник: iStock

Шотландия е едно от местата, където домашните любимци са най-харесвани и уважавани. Може да се насладим на незабравими места, като Хайланд, и заедно с кучето си да се любуваме на прекрасни замъци.

Германия

Снимка 361373

Източник: iStock

Тази страна е пълна с места, където се допускат кучета. Няма да имаме никакъв проблем да пътуваме с обществения транспорт с домашния любимец. Където и да отидем, той ще бъде добре дошъл.

Обичайна практика в ресторантите и баровете е да се грижат да има купички с вода за домашните любимци, за да утоляват жаждата си, докато ние пием студена биричка.

Италия

Снимка 361377

Източник: iStock

Още една от страните, смятани за dog friendly дестинации от туристите, според проучването на Trabber. Можем да се насладим на разходка из резервата Чинкуе Тере (Cinque Terre), която отвежда до различни китни села, които подобно на бисери в огърлица са нанизани по продължение на Лигурския бряг в Северозападна Италия.

Ако не разполагаме с автомобил, за да стигнем дотам, влакът е най-удобният транспорт, и е разрешен за кучета.

Австрия

Снимка 341686

Източник: iStock

Друг рай за кучето. Дори и във Виена ще се радваме на компанията му, защото там считат домашните любимци за "граждани" по документи.

Спокойно ще се движим из града, без да се притесняваме. Кучетата се приемат и в повечето хотели, магазини и ресторанти, дори имат свои собствени чешми. В метрото животните трябва да са на каишка и с намордник.

Испания

Снимка 338408

Източник: iStock

Испания също е от най-подходящите държави за любителите на животните. Разбира се, има административни области, където последните ще се чувстват по-комфортно.

В Каталуния, особено в Барселона, ще пътуваме с тях в по-голямата част от градския транспорт, може да се насладим на разходки в планината и да се потопим в повече от 15 плажа на каталунското крайбрежие, подходящи за животни.