По нашите географски ширини не е рядкост да се "наслаждаваме" на силни пориви на вятъра. Е, не можем да се оплачем, защото не са ежедневие, но когато ги има, не е никак приятно да се излиза от вкъщи. 

10 места, които трябва да посетите през 2018

10 места, които трябва да посетите през 2018

Едно от тях е Европейската столица на културата за 2018

Сега ще видим три места, където вятърът е нещо, без което не може.

Остров Бароу, Австралия

Островът е разположен в северозападната част на Австралия. През 1996 г. автоматична метеорологична станция на острова е измерила вятър, на чиято скорост би завидяло дори едно Lamborghini. Та, въпросната скорост на вятъра е била цели 408 км/ч. Едва ли е ставало за плаж. 

Историята на Lamborghini в 7 минути

Еволюцията на Lamborghini в 7 минути

Колко модела на култовата италианска компания може да назовете

Уелингтън, Нова Зеландия

Оставаме в близост до Австралия и, по-точно, столицата на Нова Зеландия - Уелингтън. Силните океански ветрове достигат безпрепятствено до бреговете на островната държава и това я прави една от най-ветровитите. И така целогодишно духат ветрове, които много често биват бурни, като най-силните са със скорост от над 240 км/ч.

Антарктида

Освен много сняг и лед, на Антарктида ще се "сбълкаме" и с едни от най-мощните ветрове. Най-силният е измерен през 1913 г., когато скоростта му достига 153 км/ч. Именно кгомбинацията от ниски температури и бурен вятър определено прави континента едно от най-неприветливите места на Земята.