За радост на всички ученици, лятната ваканция вече започна. С нея обаче идва и обичайното притеснение на почти всички родители - какво ще правят децата до септември.

За игрите и почивката - ясно, но да оползотворим свободното им време по интересен и полезен начин, може да се окаже уравнение с много неизвестни.

Да предположим, че сме решили да оставим своите наследници по-далече от заниманията, свързани с мислене, писане и решаване, за да наблегнем на спортните активности. Ето и някои конкретни предложения в София, които ще възпитат децата ни в любов към спорта и движението.

The Little Gym

Международната верига, работеща на франчайз принцип, предлага и у нас възможност за лятна занималня, в основата на която е философията на триизмерното обучение - раздвижване, стимулиране на мозъка и социални умения.

Седмичните занимания минават под знака на различни теми - "В търсене на замъка под дъгата", "Съкровището на вълшебната планина" и други. В тях се комбинират игри, физически активности, творчество и обучение.

Акцентът е върху двигателните умения, които се развиват по забавен начин и под зоркото око на сертифицирани треньори. А междувременно децата се социализират и създават нови приятелства.

Подходящи за: Всички деца от 3 до 8 години
Кога: От 1 юли до 31 август, делнични дни
Цена: Вариант за полудневна и целодневна занималня, еднократно (половин ден) 35 лв., 10 посещения 320 лв. 
Къде: София, бул. "България" 118

Spark Sport and Social Club

Активностите, заложени в програмата тук, отговорят на желанията на всички малки посетители. Като започнем от плуване, водно спасяване, йога и танци, минем през сюжетни игри и сценични изкуства и стигнем до творческа работилница с рисуване.

Снимка 365946

Източник: Facebook / Spark

Програмата се изготвя на седмична база и комбинира разнообразните занимания, за да направи интересни и полезни часовете в занималнята.

Подходящи за: Деца от 6 до 12 години
Кога: От 4 юни до края на август, делнични дни от 8:30 до 17 ч.
Цена: Еднодневни посещения от 45 лв., 170 лв. за първите пет дни
Къде: София, ул. "Райчо Казанджията" 4

Funtopia

Скаутски клуб сред природата, катерене, скачане, плуване, излети, работилница, кулинарна академия, боулинг. Добре звучи нали? Толкова, че чак и на нас ни се прииска да сме деца.

Снимка 365949

Източник: Facebook / Funtopia България

Освен на физическите, в лятната занималня се отделя достатъчно внимание и на творческите активности, независимо дали говорим за работилница на сапуни, курсове по актьорско майсторство, кулинарна академия, или образователни посещения в музеи.

Подходящи за: Деца от 5 до 12 години
Кога: От 4 юни до 14 септември, делнични дни от 8:30 до 18 ч.
Цена: Единично посещение - 32 лв., седмичен пакет 144 лв., месечна занималня 537 лв.
Къде: София, бул. "Черни връх" 100, Paradise Center

Атмосфера спорт

Атмосфера спорт организират спортно-занимателни лагери от 1999 г. Освен да бъдат планински туристи, за една седмица децата ще имат възможност да спортуват, да си направят палатков лагер, да се забавляват край басейн.

Снимка 365950

Източник: Facebook / Атмосфера спорт

В програмите за по-големите са включени и водни спортове, както и курсове по скално катерене и оцеляване сред природата. Лагерът е с продължителност пет работни дни, с осигурен транспорт от и до сборен пункт в близост до метростанция.

Подходящи за: Има три възрастови групи: от 7 до 9, от 10 до 12 и от 13 до 15 години
Кога: От 4 юни до 14 септември, от понеделник до петък от 8:30 до 17 ч.
Цена: От 120 до 198 лв. в зависимост от избрания курс
Къде: Природен парк "Витоша" - Алеко, с предварително записване

Мачирски спорт

Още една занималня на Витоша, отново от фирма с опит в сферата - 20 години. Различното тук е, че планинските преходи са съчетани с посещения на ферми, екопътеки и пещер, хлебна къща, "Музейко".

Екипни игри, спортно катерене, арт работилница, образователни лекции, подчинени на седмичните теми - "Воден свят", "Млад изследовател", "Български корени", "Околосветско пътешествие".

Снимка 365951

Източник: Facebook / Machirski Sport

Мачирски спорт предлага и лятна езикова програма, съвместно с школите АВО Bell - уроците по език сутрин, а следобед - забавления в планината.

Подходящи за: Деца от 7 до 15 години, езиковата занималня - от 7 до 10 години, лятна щуротека - от 4 до 6 години
Кога: От 4 юни до 14 септември, всеки делничен ден от 8:15 до 17:30 ч., езикова занималня до 27 юли, щуротека - от 18 юни до 14 септември
Цена: От 189 лв. за щуротека до 798 лв. за месец езикова занималня
Къде: Природен парк "Витоша". Филиалите на АВО Bell в София