И тази година докладът на Европейската агенция по околната среда показва, че България е сред сравнително изрядните в Европа по отношение на водните площи, подходящи за къпане.

Заради разпространението на коронавируса и въведените в Европа ограничителни мерки, на хората се препоръчва да търсят от местните и националните органи, и управителите на плажове актуализирана информация за мерките за безопасност на обектите за къпане.

Според данни на Българския червен кръст, основните причини за удавяния и проблеми във водата са непознаването на опасностите при къпане и неумението да се излезе от опасни ситуации.

Снимка 487226

Източник: EPA/БГНЕС

Мъртвото вълнение е особено опасно. Забелязва се трудно с неопитно око, но трябва да сме нащрек, ако забележим мътни води, пясък и водорасли по повърхността на водата.

Ако вече сме попаднали в него, паниката е най-лошата стратегия. Трябва да плуваме успоредно на брега, докато не усетим, че сме излезли от завихрените води, след това да се отправим към сушата. Не е препоръчително да се къпем близо до кейове и скали, защото подводните течения имат склонност да се "навъртат" именно там.

Снимка 487124

Източник: news.bg

Скачането от високи скали също не е препоръчително, ако не сме проучили предварително водата. Важно е да знаем дали мястото, което сме избрали, има удобен "изход" към сушата и дали дълбочината не се мени с приливите и отливите. Трябва да спазваме и простичкото правило: скачане от 10 метра височина изисква поне пет метра дълбочина.