През 2016 г. Севда Димитрова стана вторият победител в MasterChef, но и първият вегетарианец, който може да се похвали с наградата. През 2017 г. осъществи и мечтата на всеки участвал в предаването (а и на почти всеки кулинар) - да отвори собствен ресторант.

Днес, година по-късно, Севда смята, че ahora е успял да намери и утвърди свой собствен и разпознаваем почерк. Доказателство е номинацията за 2018 г. в конкурса на списание "Бакхус" - "Ресторант на годината". Доказателство е и включването в инициативата Chef's Table рамо до рамо с едни от най-значимите готвачи от българската кулинарна действителност - Андре Токев, Антоан Верест, Димитър Дамянов и Анри Донно. Но преди да дойдат признанията, са били предизвикателствата.

"Сега или никога." Това си казват Севда и съпругът ѝ, когато за първи път виждат помещението, в което в момента се намира ресторантът им. Оттам идва и сега-то, но на испански - ahora.

Севда Димитрова

Източник: Lifestyle

Севда Димитрова

"Разбирахме, че за да стане мястото "наше си", ще е нужно интериорът да се промени изцяло, да се вложат много труд и финанси... Но животът е това, което се случва сега, нали така?"

Разбира се, мечтите често имат цена. В случая - Севда и съпругът ѝ трябва да заменят Бургас със София. "В личен план направихме доста компромиси - преместването в София, започването на бизнес, който ограбва цялото ти лично и свободно време... Но това е част от пътя." 

Снимка 374691

Източник: Lifestyle

Решението как в крайна сметка да изглежда мястото взимат няколко души. Придържат се към идеята за уютен, модерен и различен ресторант. С такова впечатление ще остане и всеки, който е бил тук.

За самата Севда ahora е любов, емоция, необикновеност. Но и "жив организъм и истински провокатор на идеи". Това е и една от причините тя да включи методите на молекулярната кухня в храната, която приготвя. А за нея те са съчетание от знания и креативност.

Трио разядки: нов прочит на консерва “Ропотамо” от 1980 г.; тарама хайвер от риба треска; пастет от пушена скумрия

Източник: Lifestyle

Трио разядки: нов прочит на консерва “Ропотамо” от 1980 г.; тарама хайвер от риба треска; пастет от пушена скумрия

Като творческа натура тя изпитва необходимостта да разбира и да приготвя храната извън рамките на стандартното. И в ahora има свободата да го прави ежедневно по начина, по който си я представя, без някой друг да ѝ налага идеи, меню, продукти и рецепти.

Тракийска салата: папарделе от краставица върху тракийска орехова разядка, домашен катък с биволско сирене, забулено яйце, еспума от червен пушен пипер, самардала

Източник: Lifestyle

Тракийска салата: папарделе от краставица върху тракийска орехова разядка, домашен катък с биволско сирене, забулено яйце, еспума от червен пушен пипер, самардала

Севда никога не се е притеснявала от молекулярната кухня и не разбира защо някой би се смутил, ако "цвеклото е дехидратирано и е на чипс, сиренето е направено на мус и минато през сифон, за да има друга структура". Защото нали идеята да отидеш да се храниш в ресторант, е да опиташ нещо, което не би могъл да си приготвиш сам вкъщи...

Филе от лаврак и картофено пюре със свежи зелени подправки, млечен грах, сос Шампанско и резене, черноморски миди

Източник: Lifestyle

Филе от лаврак и картофено пюре със свежи зелени подправки, млечен грах, сос Шампанско и резене, черноморски миди

"Всяко ястие в ahora е плод на нашето въображение, емоции и усещане за сезона навън." Точно емоция иска Севда да преживяват хората, когато дойдат в нейния ресторант. И за да е различна, менюто се обновява според сезона.

Разбира се, има и ястия, които остават трайно в него. Последното такова е вегетарианската тарама хайвер, която е и спомен от бабата на Севда.

Сьомга на плоча и талиатели, готвени в биск от скариди, сос с шафран

Източник: Lifestyle

Сьомга на плоча и талиатели, готвени в биск от скариди, сос с шафран

И понеже всеки ресторант има ястие, което е и негова своеобразна визитка, тук, в ahora, най-добре с тази задача се справят дори две - Патешко магре и десертът "Шехерезада".

Ahora е в София на бул. "Никола Й. Вапцаров" 25А.