Държавна опера „Стара Загора" ще гостува на сцената на Националната опера и балет в София на 16, 17 и 18 юни.

Зрителите ще могат да видят постановките „Макбет" от Дж. Верди, „Сестра Анджелика" и „Джани Скики" от Дж. Пучини, както и оперетата „Българи от старо време"  на А. Карастоянов.

Музикалният прочит на операта „Макбет" е поверен на главния диригент Диан Чобанов, режисьор е Нина Найденова, хореограф е Боряна Сечанова.

Главните роли са поверени на Елена Баръмова - Лейди Макбет, Петър Данаилов - Макбет, и Веселин Стойков - Банко.

Постановката се радва на 5 години сценичен живот и голям зрителски интерес. По покана на  "Соlumbia artist management"  и други импресарски агенции "Макбет" на Старозагорската опера  има повече от 50 представяния на сцените в САЩ и Европа.

На софийска сцена „Макбет" ще се играе на 16 юни от 19:00.

Със  „Сестра Анджелика" и „Джани Скики" от Дж. Пучини Държавна опера „Стара Загора" отново дава възможност на студенти на НМА „П. Владигеров" да покажат своите умения на професионална оперна сцена.

Проф. Пламен Карталов и доц. Мария Диманова са художествени ръководители на проекта.

Повече от 40 млади оперни певци ще се изявят в двете камерни заглавия под диригентската палка на Григор Паликаров - един от водещите диригенти на Софийската опера и балет.

Двете заглавия могат да се видят в София на 17 юни от 19:00.

Постановката „Българи от старо време" на Ники Априлов пък е едно от най-касовите заглавия на Старозагорската опера.

Освен възрожденския сюжет на Любен Каравелов и музиката на Асен Карастоянов в основата на големия зрителски интерес е участието на Руслан Мъйнов в ролята на Хаджи Генчо и Стефан Рядков в ролята на дядо Либен.

Спектакълът ще се играе на 18 юни от 19:00.