Зима е и е напълно нормално да ни е студено. Но със сигурност познаваме поне един човек, който трепери от студ, дори напълно температурите да не са зимни. Казваме си, просто е зиморничав. Но всъщност има редица медицински причини, които могат да стоя зад това усещане.

Желязо

Желязодефицитната анемия е една от причините да ни е винаги студено. Червените кръвни клетки се нуждаят от желязо, за да пренася кислорода в тялото ни. Затова и ниските нива на това вещество водят до нарушена циркулация на кръвта, а оттам и до студени крака и ръце.

Крайниците са най-засегнати от недоброто кръвообращение, защото организмът е умен и доставя кръв първо до по-важните части, като сърцето и мозъка. А за да се справим с този дефицит, трябва да хапваме повече месо, както и зелени зеленчуци.

Снимка 427315

Източник: iStock

Витамин B12

Неговият дефицит също води до редовното усещане, че ни е студено. Той води и до анемия, защото тогава тялото ни не може да усвоява желязото, което приемаме. И симптомите са същите - най-вече студени крака и ръце, но и ниски нива на енергия.

Витаминът се съдържа в повечето животински продукти - яйца, мляко, сирене и т.н. Затова и веганите трябва задължително да го приемат като хранителна добавка.

Тегло

Ако тежим по-малко, отколкото би трябвало, това също може да е причина да ни е винаги студено. Основната причина е, че мазнините действат като изолатор и не позволяват на топлината да напуска тялото ни. Освен това, когато приемаме по-малко калории, тялото ни има по-малко енергия, за да се загрява.

Снимка 462086

Източник: iStock

Щитовидна жлеза

Ако тялото ни не произвежда достатъчно хормони, които да регулират метаболизма, то тогава е много вероятно често да ни е студено. Това се случва най-често при хипотероидизъм, пише The Healthy.

Вода

Дехидратацията е друга причина да зъзнем редовно. Ако не приемаме достатъчно количество вода всеки ден, това пречи на правилното кръвообращение. Освен това, водата задържа топлина.

Сън

Недоспиването също е причина да усещаме студ. А ако то се е превърнало в хронично, води до забавяне на метаболизма и постоянно чувство на студ. 

Мускулна маса

Ако нямаме добре развити мускули, нищо чудно, че все ни е студено. Мускулната маса произвежда топлина и загрява и останалите части от тялото. Затова е важно да тренираме редовно.

Водата, температурата й и коя да предпочетем

Топла или студена вода да пием

Всяка си има и плюсове, и минуси

Пол

Учените отдавна са доказали, че на жените им е по-студено, отколкото на мъжете. Това се дължи на малко по-ниската телесна температура на дамите, но определено не е водещ фактор, ако имаме предвид изброените досега.