Без вода няма как да живеем. Но много важно за нашето здраве е не само нейното количество, а и други характеристики, сред които и температурата. Да, за тялото ни има значение дали водата е ледена, или на стайна температура, а стомахът и останалите органи реагират по различен начин. Ето в какви случаи коя да предпочетем.

Водата със стайна температура

Тя утолява жаждата по-успешно. Но ако тренираме усилено и също толкова усилено се потим, може да не си набавим необходимото количество вода, ако тя е прекалено топла.

Препоръчително е да я пием преди тренировка, за да не ожаднеем след 10 минути. Освен това, водата на стайна температура подобрява храносмилането и метаболизма, затова е предпочитан избор по време и след хранене. По-топлата вода подобрява и кръвообращението и отпуска мускулите. 

Снимка 409923

Източник: iStock

Студената вода

За след тренировка е за предпочитане водата да е по-студена, но не и ледена. Тя обаче забавя обмяната на веществата и действа стресиращо на стомаха. Може да доведе и до дискомфорт и болки.

Студената вода повишава и шанса да ни заболи глава, особено ако страдаме от мигрена. Не е препоръчителна и при синузит, защото може да направи секрета в синусите по-труден за преминаване, което предизвиква болка, пише Bustle.

Водата, голямото количество и грешките, които допускаме при пиенето й

Вероятно пием вода неправилно

Кои са правилните навици

Изводът в случая е, че всичко се свежда до нашите лични предпочитания, но е добре да имаме предвид по-горните факти и да съобразим избора със здравословното си състояние. Все пак, водата на стайна температура е негласен победител. А най-важното е да пием достатъчно, независимо от нейната температура.