Докато напоследък изглежда всички усилия на учените са насочени в посока изучаване на Космоса и другите планети, то Земята продължава да крие своите тайни, които също са интересен обект на изследване.

Земята, големият енергиен дисбаланс и на какво се дължи той

Още една притеснителна тенденция за планетата

И защо нямаме време за губене

Според нов научен доклад от Хавайския институт по геофизика и планетология, твърдото вътрешно ядро ​​на Земята може да е дом на "скрит нов свят". Това твърдение е в разрез с досегашните научни вярвания, според които този най-вътрешен слой от нашата планета е твърда, компресирана топка от желязна сплав, заобиколена от външното ядро.

Сега обаче учените предполагат, че вътрешното ядро може би не е чак толкова твърдо и че има определени полумеки участъци, където се откриват течни метали. До този извод стига ученият Рет Бътлър, докато се опитва да разбере как сеизмичните вълни преминават през различните слоеве на Земята.

Снимка 552031

Източник: iStock

Той открива, че вместо да вървят в права посока, вълните продължават да се отклоняват в определени области. И това го кара да заключи, че вътрешното ядро не е абсолютно твърдо в своята цялост, а има джобове от течно и полутвърдо желязо близо до повърхността, предава India Times.

Според колеги на Бътлър, това научно заключение "открива цял нов свят". Но основният проблем си остава - че вътрешното ядро на нашата планета е недостъпно и това може да се промени само при катастрофално бедствие, което да наруши цялостната й структура.

Nasa, Марс, роувърът Perseverance и новите кадри от повърхността на Червената планета

Най-добрите кадри от Марс досега

Приключенията на Пърси

Затова и всичко, което знаем за вътрешното ядро на Земята, е в резултат на различни изследвания на кората (повърхността). Най-често това е анализ на вибрациите от сеизмичните вълни, причинени от земетресения или движение на тектоничните плочи, както е и в този случай.